Stanford csábító hozamígéretekkel adott el letéti igazolásokat a károsultaknak, a kapott pénzt az általa Antiguán alapított Stanford International Bankba helyezte el. A letéti igazolások tulajdonosainak készített kimutatások alapján befektetésük évről évre szépen fialt, valójában azonban Stanford ellopta pénzüket, a rábízott összeggel semmilyen komoly befektetési tevékenységet nem végzett.

A bankot személyes ATM-jeként használta, a pénzt jachtokra, repülőkre, luxuslakásokra költötte, illetve a világ egyik legnagyobb krikett moguljaként tartották számon, saját csapattal, stadionnal rendelkezett, s 20 millió dollár összdíjazású tornákat rendezett. Antiguát - ahol lovaggá ütötték - a saját birodalmaként kezelte, utasításokat adott az ottani pénzügyi felügyeletnek és kormányzatnak. A Forbes 2006-as listáján 2,2 milliárd dolláros magánvagyonával a világ 605., az USA 204. leggazdagabb emberének számított.

A lebukása előtt a bankjának 8 milliárd dollárnyi eszközzel kellett volna rendelkeznie, ám a hatóságok ennek az összegnek 92 százalékát sehol sem lelték fel.