A napokban átlépte a 4 ezer milliárd dolláros szintet az indiai tőzsdén forgó vállalatok teljes piaci értéke, ezzel megelőzve a hongkongi értéket. India előtt így már csak az amerikai piac van 45 ezer milliárddal dollárral, Kína 10,7 ezermilliárddal és Japán 5,5 ezermilliárddal. A helyzet értelemszerűen akkor sem változna, ha Hongkongot és Kínát egyben számolnánk, de egyelőre külön számolják, miután egymástól független tőzsdék, az elszámolási pénznemük is eltérő.

Az elegáns helyezés elérése

A francia és a brit piacokat, melyek értéke egyaránt 2300 milliárd dollár, így már jócskán megelőzi az indiai börze, és ez még akkor is óriási teljesítmény, ha a világ legnagyobb cége, az Apple egyedül az 5. helyre kerülne a listán 3 ezer milliárd dolláros értékével, sőt, a Microsoft is, mely nem sokkal marad el ettől. Kétségtelen, hogy az Apple sokkal inkább tekinthető globális, mint amerikai vállalatnak, hisz a világ szinte minden országában jelen van, árbevétele az egész világról érkezik, miközben Kínában és Indiában gyártja termékei jó részét. 

Visszatérve Indiára: az ezermilliárd dolláros értéket 2007-ben érte el a piac, ennek duplázása 2017-ben történt, a 3 ezer milliárdot 2021 elején, így a negyedik ezermilliárdhoz kevesebb mint 3 év kellett, ezzel a Bloomberg értékelése szerint nem csak a délkelet-ázsiai régióban, de az egész világon a legjobban teljesítő tőzsde lett. A fő indiai tőzsdeindex idén 13 százalékkal emelkedett, miközben az idei már a nyolcadik egymást követő emelkedő év, amira nagyon ritkán van példa a tőzsdéken.

Gazdasági háttér

Mindez nem véletlen: nem csak egy divathullámról van szó, hanem világ leggyorsabban növekvő gazdaságáról a nagyobbak közül, amelyet erős politikai stabilitás jellemez, miközben olyan gazdaságpolitikát folytatnak, ami által az ország vonzóvá válik mind az ipari beruházások, mind a közvetlen tőzsdei befektetések esetében a külföldi befektetők számára. Az idei nettó 15 milliárd dolláros külföldi tőkebeáramlás mellett a belföldi befektetési alapok 20 milliárd dollárnak megfelelő összeggel növelték tőzsdei befektetéseiket.

Értékeltség

Az ország gazdasága a harmadik negyedévben az előző év hasonló időszakához képest 7,6 százalékkal növekedett, a tőzsdén pedig a cégek átlagos előretekintő P/E (részvényár osztva az egy részvényre jutó nyereséggel) értéke 20 körül van, míg a világátlag 16. Ezt van, aki már túlértékeltnek tartja, de nem szabad elfelejteni, hogy gyorsan növekvő cégek esetében nehéz a mutatót értelmezni: a legnagyobb növekedés korszakában a világ mai legnagyobb cégei ennél sokkal magasabb számokat is mutattak, és a piac ezt végül sokuknál visszaigazolta.

Tőkeallokáció

Ezen a ponton érdemes megemlíteni a hazai tőzsdét is, amely 1996 elejétől másfél év alatt egészen páratlan emelkedésen ment keresztül, a főbb részvények és a BUX index többszörösére emelkedett ezalatt, és bár jöttek rövid távú erős visszaesések, végül az árfolyamok az ezredfordulóra még magasabbra emelkedtek, mivel a világ befektetői, alapjai térképére akkor került rá a volt kommunista blokk országcsoportja, mint gyorsan felzárkózó gazdaságok, ezért a megfelelő arányban feltöltekeztek térségünk részvényeiből. Indiában most hasonló zajlik, ehhez képest az értékeltség nem tűnik túlzottnak, pláne, ha folytatódik a vállalati profitok dinamikus növekedése.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!