Az utóbbi évek nemzetközi gazdasági mozgásait jórészt Kína és az USA versengése határozta meg. Peking jelentőségének a felértékelődésével a kínai állam regionális vetélytársai is a nemzetközi figyelem fókuszpontjába kerültek. Így a hatalompolitikai és gazdasági harcok szempontjából egyre fontosabb lett, az idéntől a világ legnépesebb országává vált Indiai gazdasági fejlődése is egyre nagyobb figyelemre tart számot. 

Ezért is van jelentősége, hogy az S&P Global keddi értékelése szerint 2030-ra India lehet a világ harmadik legnagyobb gazdasága. Az amerikai elemző cég prognózisa szerint az ázsiai ország GDP-je a 2026-27-es pénzügyi évben már több mint 7 százalékkal fog növekedni – írja a The Indian Express.

Az S&P Global 2024-es évre vonatkozó kiadványa már 6,4 százalékos GDP növekedést jelzett a márciusban záruló üzleti évre.

Az előrejelzés szerint a 2024-25-es évben marad a 6,4 százalékos fellendülés, míg a következő évben már 6,9 százalék lesz, ezt követően a 2026-27-es évben 7 százalék fölé emelkedhet a növekedés mértéke.

Az ezt követő három évben a leggyorsabb gazdasági növekedést produkálva, 2030-ra a világ harmadik legnagyobb gazdaságává válhat a legnépesebb ország.

A gazdaság méretét tekintve jelenleg az USA, Kína, Japán és Németország mögött az ötödik helyen áll India. Az S&P szerint az ázsiai ország előtt álló legnagyobb kihívás, hogy szolgáltatásra épülő indiai gazdaságot – a megfelelő logisztikai keretrendszer kialakításával – globális gyártási központtá tudják-e tenni. A tanulmány kiemeli, hogy India autóipara növekedésre kész és az infokommunikációs szektor fejlődése a pénzügyi technológia innovációját is elősegítheti. Mint megírtuk a legnagyobb számítógépgyártók már elkezdtek a termelés Indiába való kiszervezését.

Az S&P Global elemzése rámutat: a fejlődést lehetővő tevő átalakulás annak a függvénye, hogy India mennyire tudja kihasználni a demográfiai hozadékát. Eszerint a munkavállalók képzettségének a javításával és a nők munkaerőpiacira való bevonásával állhat tartós fejlődési pályára az indiai gazdaság.

(Gulyás Ábel)

 

 

 

Rés a pajzson: így játssza ki könnyedén a szankciókat Moszkva és Delhi

A szankciócsalások, a tátongó kiskapuk és a széles körű kijátszások miatt az olajbevételek még mindig megtöltik Moszkva hadipénztárát. Így a Kreml háborús éhsége nem csökken. Bővebben --->