A Foxconn Technology több mint 1,5 milliárd dollárt fektet be egy indiai projektbe, hogy teljesíthesse az Apple beszállítói működési szükségleteit – jelentette be a vállalat hétfőn tajvani értékpapír-jelentésében, amelyet a CNBC hozott nyilvánosságra.

Az 1,54 milliárd dolláros beruházás a Foxconn egyik leányvállalatán, a Hon Hai Technology India Mega Developmenten keresztül valósul meg, amelyet 2015-ben jegyeztek be India Maharashtra államában – derült ki az egyik értékpapír-jelentésből és az indiai nyilvántartásokból.

Egy másik bejelentés szerint ugyanez a leányvállalat indiai rúpiában ezzel egyenértékű összeget tervezett be a költségvetésébe egy építési projektre, hogy kielégíthesse a „működési igényeket”.  

Foxconn az Apple egyik fő beszállítója, és jelentős tevékenységet folytat az anyaországi Kínában. A vállalat gyárai az Apple iPhone-gyártásának fontos részét képezik, és súlyosan érintették, amikor 2022-ben a Covid-szigorítások miatt leállt a termelés. 

Átértékelődött a kínai jelenlét

Ezek, valamint az általános geopolitikai zavarok arra késztették az Apple beszállítóit – például a Foxconnt is –, hogy átértékeljék a Kínában való jelenlétüket. A vállalat már több projektet is bejelentett Indián belül, köztük egy 600 millió dolláros projektet Karnataka államban és egy 500 millió dolláros gyár építését Telangana államban. 

Az újabb beruházás néhány hónappal azután történt, hogy a Foxconn „közös megegyezéssel” kivonult egy 19,5 milliárd dolláros indiai chipgyártó vegyesvállalatból. A Foxconn hozzátette, hogy továbbra is „bizakodó” India félvezetőipari ambícióit illetően. 

(Szerző: Vizvári Csenge)