A hitel összege a közbeszerzési felhívás szerint tíz százalékkal növekedhet. A hitelfelvétel költsége a kamatokkal összesen nettó 1,26 milliárd forint. A gyorsított meghívásos eljáráson az Erstén kívül az UniCredit Bank Hungary Zrt. tett ajánlatot. Az ajánlatokat a legalacsonyabb összegű ellenszolgáltatás alapján bírálták el, aminek alapja ebben az esetben az euro bázison megajánlott kamatfelár mértéke volt. A nyertes 1,95, míg az UniCredit 4,825 százalékot ajánlott.

A hitelfelvételt tavasszal a költségvetés kiadási és bevételi oldalának egyensúlyban tartásával indokolta az önkormányzat, továbbá azt közölte, hogy az új hitelfelvétel nem növeli a város hitelállományának nagyságát, hanem csökkenti azt. A város 2011-re tervezett összes hiteltörlesztése ugyanis kamatokkal együtt 5,4 milliárd forint, míg az új hitel összege 4,8 milliárd, így a hitelállomány 0,6 milliárd forinttal csökken. Az önkormányzat idei módosított bevételi előirányzata 52 milliárd forint.

A gyorsított meghívásos eljárástípust azzal indokolta Debrecen, hogy bevételei a tervezettől eltérően folynak be, ezért szükséges a beszerzést mielőbb lebonyolítani.

A kiírás szerint a hitelszerződés futamideje 2024. január elsején járna le. A hitel tőketörlesztése 2014. január elsejétől indul, negyedévente, egyenletesen, tíz naptári év alatt történne. A törlesztés megkezdéséig, a türelmi idő alatt csak kamatot törlesztenének.