Egyelőre nem sikerült kideríteni, hogy ki (vagy melyik cég) fogja üzemeltetni az Magyarország legnagyobb fedett csarnokát, a 22 ezer néző befogadására alkalmas MVM Dome-ot - írja a Népszava.

A kézilabdások mostani Európa-bajnokságának helyet adó csarnok a jelenlegi információk szerint 116 milliárd forintba került. Az ár a kivitelező Market Zrt. pályázata szerint a lehető legolcsóbb volt, ugyanis a legolcsóbb ajánlattal nyert. Ez akkor bruttó 99,97 milliárd forint volt.

Azt egyelőre nem tudni, hogy a teljes egészében állami forrásból felépült csarnok ennyivel drágult a kivitelezés két éve alatt, vagy ebben már benne vannak-e a korábbi költségek. Ugyanis a kormánynak első lépésként majdnem 14 milliárdért kellett visszavásárolnia a telket attól az ingatlanforgalmazótól, amelyhez a IX. kerület előző, még fideszes vezetésétől került a terület, és a tervezés is egymilliárdos tétel volt.

Legalább ennyire izgalmasabb kérdés, hogy ki fogja üzemeltetni Európa egyik legnagyobb csarnokát. A Ferencváros Groupama Arénáját üzemeltető Sportfive azt írta: „Az új csarnok üzemeltetése nem tartozik a Sportfive Hungary Kft-hez.” A névadó Magyar Villamos Művek ezt válaszolta: „Az MVM kizárólag az MVM Dome névadó szponzora, társaságunk a sportcsarnok üzemeltetésében nem vesz részt.”

Hasonlóképp reagált a kivitelező cég: „A Market Építő Zrt. a Megrendelővel kötött szerződés alapján 2022. március 2-ig kizárólag műszaki üzemeltetési feladatokat lát el az MVM Dome sportcsarnokban, így a jövőben tervezett programokkal kapcsolatban nem tudunk tájékoztatást adni.” Ahogy a BMSK Sport Közhasznú Nonprofit Kft. sem szolgált megoldással: „Kizárólag energiahatékonysági fejlesztésekkel foglalkozunk a KEHOP 5.2.2 pályázat keretén belül. Kérem, forduljon a BMSK Zrt.-hez.” Az utóbbi nem reagált a napilap megkeresésére.

Az MVM Dome-nak nincs honlapja, ami furcsa, hiszen ennyi pénzből futhatta volna egy szerverre, a felületen pedig közzé tehették volna a leendő eseményeket. Pillanatnyilag annyi látszik, hogy az eredetileg multifunkcionálisnak álmodott csarnokban a sportesemények viszik majd a prímet: az idei női kézilabda BL Final Four-t, a 2024-es női Eb-t és 2027-es női vb-t rendezik itt.