Iskolakezdésre már egészségesebb büféket szeretne az Oktatási Minisztérium a tanintézményekben, ám az élelmiszer-korlátozást több szervezet is diszkriminatívnak tartja. A legrosszabbul a büfék járhatnak, forgalmuk akár a felére csökkenhet.
Olyan közkedvelt termékek kerülhetnek le az iskolai büfék polcairól, mint a Túró Rudi, a gyümölcsjoghurt, a szeletelt csokoládé vagy a műzliszeletek némelyike, miután az Oktatási Minisztérium rendeletben szabályozza, mi az, ami hozzájárul a gyermekek egészséges táplálkozásához, és mi az, ami nem. Az előzetes információk szerint a cukrot és a mesterséges édesítőszereket tartalmazó ételeket kifejezetten eltanácsolná az iskolákból a készülő rendelet, amely szerint például a mézzel ragasztott, szeletelt műzlik elősegítik a gyerek egészséges táplálkozását, a cukorsziruppal ragasztottak viszont nem.
A tervezettel kapcsolatban több szervezet hangot adott aggályainak, információink szerint köztük van az agrártárca és a Magyar Tudományos Akadémia Táplálkozás Tudományi Társasága is. Az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége (Éfosz) szerint a készülő rendelet diszkriminatív és rendkívül sok ponton támadható, emellett nem lehet betartani. Csontos Csaba, az Éfosz kommunikációs alelnöke szerint nincs olyan hatóság, amely képes lenne megállapítani például, hogy az iskola büféjében készült citromos teába a megengedett határértéknél több vagy kevesebb cukor került-e, vagy hogy a büfés sózta-e a paradicsomot a vajas-rozsos-sonkás zsömlében vagy sem, illetve hogy megfelelő zsírtartalmú sonkát használt-e stb.
A dolog azonban nem fog eljutni az ellenőrzésig, ha a büfék a szeptemberi iskolakezdéskor nem árulhatják azokat az áruféleségeket, amelyek forgalmából eddig fenntartották magukat. Egyes vélemények szerint 40-50 százalékkal csökkenhet a forgalmuk, s így nem lesz értelme fenntartani ezeket. Csontos Csaba szerint bár az ilyen büfék viszonylag csekély összforgalma miatt az élelmiszeriparnak nem okoz érvágást az iskolabüfé-rendelet, ám a fogyasztókban az a képzetet támaszhatja, hogy a „tiltólistára” került termékek nem egészségesek, holott erről szó sincs. Hosszabb távon az effajta termékdiszkrimináció komoly veszteségeket okozhat az iparnak, ráadásul nem segíti elő a gyermekek egészséges életmódra és egészséges táplálkozásra való nevelését, hiszen a (bezárt) iskolai büfék helyett a sarki kisboltban továbbra is megvehetik kedvenc – egészségtelen – csemegéiket – véli Csontos. Ugyanakkor az élelmiszeripar képviselői nyitottak e társadalmi probléma megoldására, olyan párbeszédet szeretnének erről, amelyből kiderül, kire milyen feladat hárul ezen a téren. Ebbe a közös gondolkodásba szeretné bevonni az Éfosz az állami, a civil és versenyszférában működő szervezeteket, az illetékes szaktárcákkal együtt.
A gazdaság és az üzleti élet legfrissebb hírei az Economx.hu hírlevelében.
Küldtünk Önnek egy emailt! Nyissa meg és kattintson a Feliratkozás linkre a feliratkozása megerősítéséhez.
Ezután megkapja az Economx.hu Hírleveleit reggel és este.