A GKI kereslet előrejelző modellt készített a háztartások személygépkocsi vásárlásainak becsléséhez. A modell a lakossági bizalmi index  adataira épül, melyek között gazdasági, pénzügyi, megtakarítási stb. várakozások szerepelnek.

A Magyarországon elsőként forgalomba helyezett használt autók piaca volumenében több mint másfélszerese az új autók piacának. E szegmensben 2011 és 2018 között dinamikusan növekedtek az eladások, majd a 2019-es közel rekord év (139,9 ezer autó) után 2021-ben 116,9 ezer darabra esett az értékesítés.

Elsősorban Nyugat-Európában, de Magyarországon is az újautók hiánya és áremelkedése következtében a lakosság jellemzően ritkábban cseréli autóját, illetve egy része újautó helyett fiatal használtautót vásárol.

Az idei második negyedévében a használt autók eladása 5 százalékkal csökkent az előző negyedévhez képest, amely így ismét elmaradt a 30 ezres darabszámtól.

Ugyanakkor, ha az előző év azonos időszakához képest nézzük, 5 százalékos növekedést láthatunk. A modell eredményei alapján a második félévben éves összehasonlításban mérséklődik a növekedés a használtautó piacon, mely 2023 első negyedévében csökkenésre vált.