A Napi Gazdaság hétfői számának cikke

Az Európa-szerte legalacsonyabb szintű, a GDP fél százalékára rugó gyógyszerkassza nemcsak a gyógyszerbiztonságot, de már a gyógyszerellátást és a betegeket is veszélyezteti − hívták fel a figyelmet a Magyar Egészség-gazdaságtani Társaság (META) és az IME (Informatika és Menedzsment az Egészségügyben) konferenciáján.

A 2013-as költségvetés tervezete az idei 277 milliárdhoz képest 198 milliárd forintot allokál gyógyszertámogatásra a gyógyszeripart terhelő különadókkal együtt. Gyártói befizetések nélkül − csak az állami hozzájárulást vizsgálva − a gyógyszertámogatásra fordított összeg alig haladja meg a GDP 0,5 százalékát, amivel sereghajtókká válunk az EU-ban. Szabó László, a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetségének elnökségi tagja kifejtette, ilyen alacsony összegű kassza csak Törökországban és Mexikóban van, s nem lehet az a célunk, hogy a mexikói ellátási rendszer szintjére süllyedjünk. Ezt a költségvetést az ipar gyászjelentésként értékeli, amit a gyógyszerpiac szereplői nem tudnak vállalni.

Jakab Zoltán, az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének elnökségi tagja szerint az ipar elfogadja a racionális döntéseket, de a sávos befizetés és a spanyol modellként elhíresült újabb gyártói teher már nemcsak a jelenleg hozzáférhető innovatív gyógyszerek létét veszélyezteti, hanem a jelenleg gyógyíthatatlan betegségek jövőbeli gyógyszereinek hazai forgalmazását is. Molnár Márk (Budapesti Corvinus Egyetem) szerint az irreális költségvetési keretösszegek elérése érdekében a licitrendszer olyan szélsőséges árfókuszú megoldásokat vet be, amelyek egészen biztosan problémákat okoznak az ellátás biztonságában, illetve a gyógyszerellátást nem a fenntarthatóság irányába mozdítja, hogy a generikus szegmensben elért megtakarításokat nem értelmes újrahasznosításra fordítják, hanem kivonják.

Az elmúlt időszak kormányzati döntései miatt a gyógyszer elvesztette értékét. A kerekasztal résztvevői egyértelműen arról számoltak be, hogy a folyamatos vaklicittel és a jelenlegi támogatáspolitikával olyan árspirált okoztak, amit nehéz lesz megállítani.