Az elmúlt időszakban az újabbnál újabb csúcsokat döntő foglalkoztatottsággal kapcsolatban gyakran kitérnek arra a nyilatkozó kormánytagok, hogy 2010-hez, pontosabban a kormányváltáshoz képest mennyivel nőtt a munkahelyek száma - olvasható a portál elemző cikkében.

Mivel 7 hónap múlva ünnepli a kormány a 10. évét a lap felidézi, hogy Orbán Viktor hatalomra jutásakor egymillió új munkahelyet ígért erre az időpontra.

Bár a kormány 808 ezer munkahelyről beszél, ekkor a KSH június-augusztus havi adatát vet össze a 2010 március-májusi adattal, ami pedig szakmaiatlan. Azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy van 117 ezer külföldön dolgozó és 100 ezer közfoglakkoztatott.

Ezért, hogy a teljes vállalkozói/vállalkozási szektor létszámváltozását - vagyis az új munkahelyeket - fel tudja mérni, a Piac és Profit a külföldi telephelyen dolgozók mellett a teljes - közmunkásokat is magába foglaló - közszféra és a foglalkoztatási szempontból jelentősebb nonprofit szervezetek adatával tisztította a számokat.

Ebben az esetben 2010. március-május és 2019. március-májusa között 644 ezer új munkahelyről beszélünk.

Az Orbán-kormánynak papíron már csak 7 hónapja, a statisztikát nézve egy éve van arra, hogy teljesítse a kitűzött célt, ez azonban szinte lehetetlennek tűnik. Ha ugyanis szigorúan csak a vállalkozói szektor által teremtett munkahelyeket nézzük, akkor még 356 ezer új munkahelyet kellene létrehozni a piacon, ami havi 50 ezres bővülést jelentene.

Mindezektől függetlenül a gazdaság fellendülésével párhuzamosan, a kormány által eddig bevezetett ösztönzők révén szép foglalkoztatásbővülést sikerült regisztrálni, az elért sikert elvitatni nem lehet - jegyzi meg a lap.