Több mint 8300 orvos véleménye alapján a Magyar Orvosi Kamara (MOK) egy rendkívüli küldöttgyűlést fog összehívni valószínűleg a jövő év elején, mivel a kormány nem vette figyelembe az új egészségügyi törvényben az orvosok észrevételeit - válaszolta a Napi.hu-nak Nagy Ákos, a Magyar Orvosi Kamara alelnöke.

A rendkívüli felmérést e-mailben küldték el a kollégáknak, a kérdőívre december 1-től érkeztek a válaszok,  december 6-án este zárták le a kutatást, az orvosok körében magas volt a kitöltési kedv - mondta a MOK alelnöke.

A rendkívüli küldöttgyűlés összehívásának támogatottsága a közfinanszírozott ellátórendszerben dolgozók között 95 százalék feletti, a nem közfinanszírozásban dolgozó kollégák között is nagyon magas 90 százalék felett van, valamint az alapellátásban dolgozók közel 97 százaléka is erre voksolt.

A kamara arra volt kíváncsi, hogy hogyan vélekednek az orvosok az új egészségügyi törvényről, és milyen egységes fellépés mellett döntenek, ha megszavazzák a Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár nevével fémjelzett egészségügyi reformot. Mint ahogyan azt megírtuk, december 7-én elfogadták a törvényt a képviselők közül 136-an szavaztak igennel, 56-an nemmel és egy képviselő tartózkodott.

A Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár nevével fémjelzett törvény főbb elemei közé tartozik:

  • a praxiskörzetek állami meghatározása,
  • az ügyeleti rendszerben az állami mentőszolgálat szerepének bővítése,
  • valamint a szakápolási rendszer átalakítása,
  • bevezetnék a teljesítményarányos bérezést, ami akár 20 százalékkal is csökkentheti az orvosok és a szakdolgozók alapilletményét,
  • valamint egy új egészségügyi szolgáltató tér is létrejön, az ehhez szükséges szoftverfejlesztésre szintén kitér a javaslat, amelyben a járóbeteg és fekvőbeteg-ellátást érintő pontok is szerepelnek.

Az új egészségügyi törvénnyel kapcsolatban a jó szándékot nem vonjuk kétségbe, de határozottan az a véleményünk, hogy a büntetés nem lehet minőségi ellátási ösztönző - mondta Nagy Ákos.

A kamara alelnöke szerint a mínusz 20 százalékos alapbér csökkentés fegyelmi büntetéssel ér fel.

Emellett a praxisalap hiánya mellett ellehetetlenül az 1200 fő alatti körzetek eladása is - véli a MOK alelnöke.

A kérdéssorra válaszoló orvosok közül csaknem hétezer az alapellátásban és a fekvőbeteg-ellátásban dolgozik, 1200 válaszadó a járóbeteg-ellátásban gyógyít, közel kétszáz kitöltő pedig nem a közfinanszírozott ellátásban dolgozik orvosként, vagy nyugdíjas, vagy a magánellátásban tevékenykedik - derül ki a kutatás adataiból.

Mivel az új törvény rendkívüli módon érinti az ügyeleti rendszer átalakítás, ezért azon orvosok között, akik az ügyeleti ellátásban is dolgoznak rendkívül magas a küldöttgyűlés összehívásának támogatottsága.

Több mint 4500-an helyeznék letétbe a felmondásukat

A válaszadók közül, az ügyeletben résztvevő orvosok közül a szakellátásban dolgozó orvosok 80 százalék felett, az alapellátásban és a fekvőbeteg-ellátásban dolgozó orvosok csaknem 85 százaléka mondanák fel az önként vállalt ügyeleti illetve műszakos túlmunkát. Ez összesen 3863 orvost válaszát tükrözi - tette hozzá Nagy Ákos.

A válaszadók közül letétbe helyezné a felmondását az alapellátásban dolgozók csaknem 61 százaléka, a fekvőbeteg-ellátásban dolgozók 53 százaléka, a szakellátásban dolgozóknak pedig csaknem 47 százaléka - sorolta a felmérés adatai a MOK alelnöke. Akik nem fő tevékénységként és nem közfinanszírozott egészségügyben dolgoznak ott a válaszolók csaknem 63 százalékban adta ezt a választ.

Arra a kérdésre, hogy a tervek szerint jövőre 2670 milliárd forint forrás jut az egészségügyre, és ez mire lesz elég Nagy Ákos azt mondta:

reményeik szerint egy nem alapbér csökkentéssel „ösztönző” minőségbiztosítási rendszerre, az orvosokon kívül a szakdolgozók - az alapellátásban dolgozók is -, és az egészségügyben dolgozók (ők például a műszaki szakemberek) bérfejlesztésére is.

Reméljük jut forrás a fogászati ellátásban az eddig kihagyott vállalkozó iskolafogorvosok és fogszabályozók praxisközösségi együttműködésének fedezetére is, valamint a praxisközösségekbe új szakdolgozók bevonására is.