Az őszi parlamenti ülésszak szeptember 26-án kezdődik. Az emelkedő infláció miatt az országgyűlési képviselőknek nem kell aggódni a Telex összeállítása szerint, mert a tiszteletdíjuk mellé egyéb juttatásokat is kaphatnak. Így az Országgyűlés Hivatala irodát és lakást bérel, fizeti a telefon- és benzinköltségeiket is.

Március óta bruttó 1,3 millió forintot keresnek havonta az országgyűlési képviselők, ami azonban sok képviselőnél kiegészül bizottsági tagság vagy parlamenti tisztség után járó több százezer, akár egymillió forint díjazással is. (Kövér László házelnökként például bruttó 3,5 millió forintot keres, Mátrai Márta háznagyként 2,6 milliót, a parlamenti bizottsági elnökök 2,2 milliót.)

A képviselők egyéb juttatásként legfeljebb havi 921 ezer forintért bérelhetnek irodákat, bruttó 2,6 millió forintért alkalmazhatnak munkatársakat és 65 ezer forintért telefonálhatnak – hívja fel a figyelmet a lap. A vidéki képviselők benzinköltségeit is az állam állja, és albérletről is gondoskodik számukra az Országgyűlés Hivatala. (A fizetésekről és juttatásokról itt talál táblázatot.)

Kilencen kérik a maximális támogatást lakhatásra

Lakástámogatást összesen 69 képviselő vesz igénybe, azaz a képviselők több mint harmada. Az Országgyűlés májusi alakuló ülése óta kilenc képviselőnek a törvényi maximum összegért, azaz havonta 460 740 forintért bérelnek - a rezsivel együtt - lakást, köztük van Toroczkai László és Szabadi István, a Mi Hazánk Mozgalom képviselői, a Fidesz-KDNP színeiben Jakab István, Halász János, Tessely Zoltán, Barcza Attila, Tilki Attila és Sas Zoltán, valamint a DK-s Sebián-Petrovszki László.

A Fidesz egyik újonca, Kovács Zsolt albérlete a legolcsóbb: havi 199 ezer forintért bérelnek neki egy 38 négyzetméteres lakást. Rogán Antal miniszterhelyettese, Dömötör Csaba is szerény volt: ő egy 30 négyzetméteres lakást választott 200 ezer forintért. Igaz, a vagyonnyilatkozata szerint neki két családi háza is van Vácon, ami alig 40 kilométerre van a Parlamenttől - jegyzi meg a Telex.

Irodát is bérelnek

Nemcsak lakás, hanem iroda használatára is jogosultak a képviselők, ennek díja az új ciklusban fejenként legfeljebb bruttó 921 480 forint lehet (74 ezerrel több, mint tavaly). Papíron négy DK-s kapja a legmagasabb összeget, havonta 850 900 forintot irodahasználatra: Gyurcsány Ferenc, Oláh Lajos, Sebián-Petrovszki László és Vadai Ágnes, amit mindannyian a DK Teréz körúti irodájára költenek. 

Több mint 600 ezerért bérelnek irodát az MSZP-s Hiszékeny Dezsőnek vagy a fideszes Németh Szilárdnak, közel 600 ezerért a fideszes Kocsis Máténak és Pajtók Gábornak, valamint a párbeszédes Szabó Rebekának.

A törvény szerint az egyéni képviselő a választókerülete székhelyén és más választott településeken bérelhet irodát, a listáról parlamentbe jutott képviselő pedig azon a településen, ahol csak akar – írta meg a Telex.