A földgázellátásról szóló törvény módosítása alapján az idén július 1-jén bővült a MEKH tevékenységi köre a PB-gázzal kapcsolatos árakat érintő hatósági feladatokkal - emlékeztet közleményében a hivatal.

Mivel a PB-gáz szolgáltatás és értékesítés korábban nem tartozott a hatósági árszabályozás körébe, így az árak szolgáltatónként, kereskedőnként eltérnek. Ennek figyelembevételével, illetve annak érdekében, hogy a 10 százalékos rezsicsökkentés minden fogyasztót érintsen, a törvény sem országosan egységes hatósági árat határoz meg, hanem az egyes szolgáltatók, forgalmazók, kiskereskedők december 1-jén alkalmazott áraihoz képest írja elő a 10 százalékos árcsökkentést.

A tevékenységüket tavaly december 1-je után megkezdő vezetékes PB-gáz szolgáltatók, PB-gáz forgalmazók és PB-gáz kiskereskedők számára a hivatal által idén augusztus 1-jén közzétett átlagárak szolgálnak a 10 százalékos csökkentés alapjául - közölte a MEKH.

Az átlagárak megtalálhatóak a hivatal honlapján. A törvény által meghatározott hatósági áraktól eltérni csak lefelé lehet - hívja fel a figyelmet a MEKH.