Már a finisben vagyunk és abban bízom, hogy szeptemberben megkapjuk a hivatalos visszajelzést az Európai Uniótól a Magyarországnak szánt uniós forrásokkal kapcsolatban, az Erasmus+ és Horizont Európa programok folytatásáról pedig november végéig meg tudunk állapodni az unióval – mondta Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter a Semmelweis Egyetem (SE)nyári egyetemén.

A hallgatói mobilitási programokkal kapcsolatban arra számít, hogy ezek 2024 második felében is biztosítva lesznek, addig mindenképpen működnek a programok. Ma Magyarországon az alapítványi egyetemeken nincs politikai botrány, az Erasmus-féle mobilitási programnak az a célja, hogy nagyobb legyen az integrációs ereje, mint maga az Európai Unióé - mondta az SE-n tartott előadásában Navracsics Tibor.

Egy felfoghatatlan ideológiai diszkrimináció, ami most zajlik Magyarország ellen.


A Napi.hu kérdésére, hogy van-e B-terve a kormánynak azzal kapcsolatban, ha nem sikerül megállapodni az unióval Navracsics Tibor azt mondta, ha egy politikus elkezd B-tervről beszélni, akkor az lesz a hír, vagyis nincs jelenleg ilyen tervük.

Minden második forint teljesítményfüggő

Az egyetemi modellváltással nagyobb lehetőség nyílt arra, hogy ki tudjon bontakozni a magyar kreativitás - mondta Hankó Balázs, a Belügyminisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára.

Négy kulcsszó van:

  • autonómia,
  • versenyképesség,
  • rugalmasság,
  • kiszámíthatóság.

Az állam hátrébb lépett az egyetemek működésének fenntartásából. Tavaly 30 százalék, idén 40 százalék, jövőre pedig minden második forint teljesítményfüggő lesz a hazai felsőoktatásban, amelyik egyetem jól teljesít több pénzt kap – mondta az államtitkár. Vagyis gazdasági és társadalmi érdekeket figyelembe véve kell kialakítani az egyetemi szisztémát.

A kormány azt a célt tűzte ki 2030-ra, hogy legyen egy olyan egyetemünk, ami a világ 100 legjobbja, valamint Európa 100 legjobbja között van.

De hangsúlyozta: ez nem egy rangsor fetisizmus.

modellváltással kapcsolatban elmondta, a felsőoktatási intézményekben a PPP konstrukcióval érintett a magán- és a közszféra együttműködésével megvalósult 50 bérleti szerződést 150 milliárd forint értékben váltottak ki. Magyarországon nagyjából tízezres nagyságrendű a mobilitási programokban résztvevő hallgatók aránya, ezt 2030-ig szeretnék 20 ezerre emelni – sorolta Hankó Balázs.

Az SE megtámadta a döntést

Idén 20-30 százalékkal több külföldi hallgató jelentkezett a SE-re – mondta Merkely Béla, a orvosegyetem rektora. Az újonnan felvett hazai hallgatók száma is 20 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban. Jelenleg 16 ezer hallgatója van az egyetemnek. A SE költségvetése 220 milliárd forint évente – mondta Merkely Béla.

Az Erasmus programmal kapcsolatban Hankó Balázs megjegyezte, legutóbb már az is gondja volt a EU-nak, amiről egy bizottsági levélben tájékoztatták az SE-t, hogy már a rektorok kuratóriumi tagsága is összeférhetetlen. Erasmus összegek néhány 100 ezer eurót jelentenek a SE számára. Az orvosegyetem az európai bíróságon megtámadta a döntést, mert ez nem csak anyagi kárt jelent az egyetem számára, hanem reputációs veszteséget.

 

Politikai kérdésről van szó, a Semmelweis Egyetem esetében nem volt politikus tagja a kuratóriumnak és a gyanúja sem merült fel annak, ahol a közpénzek elköltése nem transzparens.

Nyitottak egy ötmilliárdos alapot

Az Erasmus program keretében az elmaradt kutatói pályázatok számára a költségvetésben egy 5 milliárd forintos alapot nyitottak, ezek a projektek ebből a forrásból megvalósulhatnak, válaszolta a Napi.hu-nak Hankó Balázs. Kiemelte: arra törekednek, hogy megegyezzenek az Európai Unióval.