Október 4-én jelenik meg a Magyar Nemzeti Bank idei emlékérméinek legújabb darabja, amely a magyar agarat ábrázolja. 

A 2 ezer forint névértékű, 16 grammos színesfémből készült érmét (ami címlapképen látható) Imrei Boglárka fémműves iparművész tervezte. Az agaras érme már a magyar kutyákat bemutató érmesorozat (hivatalos nevén "Magyar pásztor- és vadászkutya-fajták sorozat) harmadik darabja. A kutyás érméket minden évben október 4-én, az állatok világnapján jelenteti meg a jegybank. Elsőként 2019-ben a vizslás, 2020-ban a komondoros érmét bocsátotta ki, most pedig jön az agaras érme. 

Több emlékérme mellett a kutyás sorozat eddigi darabjai nagy sikert arattak. A vizslás érmék a kibocsátás után négy nap alatt elfogytak, a komondoros érme esetében pedig az első nap kifutott az úgynevezett szabad keret. Vagyis az első nap után már csak azok tudtak vásárolni belőle, akik előjegyezték.

A Buksza (a Napi.hu szerkesztőségi blogja) a komondoros érme sikere miatt tavaly megkérdezte a jegybankot, hogy a nagy kereslet miatt növeli-e a példányszámot a kutyás érmék esetében. Akkor a jegybank közölte:

"Az MNB által kibocsátott emlékérmék maximálisan verhető darabszámát a Magyar Közlönyben megjelenő rendelet rögzíti, ettől a jegybank el nem térhet. A magyar vizsla és a komondor esetében is tízezer érme készíthető, és a sorozat többi tagját is ugyanebben a példányszámban tervezzük megjelentetni."

Az idei emlékérmeprogram forgatókönyve szerint azonban a kutyás érmék népszerűsége miatt az MNB lépett. Az agaras érméből a menetrend szerint várhatóan 15 ezer darab készül, míg a vizslásból és a komondorosból 10 ezer darabot gyártottak. 

Nem a mindennapos fizetésre valók

A kutyás és a többi emlékérmék törvényes fizetőeszköznek számítanak, így bárhol elfogadják azokat, ám nem erre valók. Az emlékérmék ugyanis - az egyedi kivitelezés és korlátozott példányszám mellett - pont azzal őrzik meg különleges értékközvetítő szerepüket, hogy nem vesznek részt a napi pénzforgalomban. Arról nem beszélve, hogy egy élelmiszerboltos bevásárlásnál problémát okozhat egy ilyen érme, mert ritkaságnak számítanak a többi - úgynevezett - forgalmi érmékhez képest. 

Tehát kerülni kell az emlékérmékkel való fizetést, mert zavarja a normál pénzforgalmat. Aki pedig esetleg megválna az emlékérméjétől, bármikor eladhatja. Akár meghirdetheti az interneten, de a jegybank is kötelezettséget vállal arra, hogy az általa kibocsátott érméket névértéken visszavásárolja.