Magyarországon évente több mint 10 százalékkal, míg Európában évente átlagosan öt százalékkal csökken a tbc-s megbetegedések száma. Hazánkban 2014-ben 901 új tbc-s esetet jelentettek be, ami 100 ezer lakosra 9,1 új esetet jelent. A korábbi évek tapasztalata alapján még ez is tovább csökkenhet a téves diagnózis miatt kijelentett betegek száma miatt. 2014-ben az előző évi 1045 bejelentett esetből 32 esetet töröltek ilyen okból - írja az Országos Epidemiológiai Központ (OEK).

Néhány tüdőgondozó a WHO nemzetközi irányelve által elvárt arányban (80 százalék) produkálja a bakteriológiai eredményeket, több gondozóban viszont komoly a lemaradás, ami miatt a tenyésztéssel pozitív tbc-s esetek országos átlaga csak 45,3 százalék volt 2014-ben (901 esetből csupán 408 eset). Ez a vizsgálatok logisztikai hátterének hiányosságaira utal, de más okok is lehetnek, melyekkel célzottan, gondozónként külön-külön és sürgősen foglalkozni kell.

A 14 éven aluli gyermekek között mindösszesen 4 új kontakt személyt jelentettek, a 6 gyógyszernek ellenálló eset között nem találtak kiterjedten rezisztens baktériummal fertőzött beteget. Az OEK szerint ez azért kiemelten fontos, mert hazánk két olyan országgal is határos, ahol magas a multidrog-rezisztens tbc aránya. Emellett növekszik a menekültek száma, legtöbben olyan országokból érkeznek, ahol mind az új, mind a multidrog-rezisztens esetek aránya magas. A tüdőn kívüli szerveket támadó tbc hazánkban igen alacsony (47 eset, 5,2 százalék), továbbra is elmarad az Európában azonosított 12-15 százalékostól.

Így kellene változtatni

Kevesebb laboratórium, jobb finanszírozás mellett, megfelelő technikai felszereltség, külső minőségbiztosítás és jól képzett munkaerő szolgáltatna biztos hátteret az adekvát és gyors mikobakteriológiai diagnosztikához. Legalább a rezisztens esetekben indokolt a fertőzési útvonalakat genetikai módszerrel követni és megállítani. Ehhez persze meg kellene teremteni a finanszírozást is - állapítja meg az OEK.

A bejelentett tbc-s betegek 10 százaléka halt meg, 17 esetben (1,7 százalék) jelölték meg a tbc-t halálokként. Ez javulás a megelőző évek adataihoz képest. Jobb a 12 hónapon belüli gyógyulási arány, de a 74 százalék még mindig elmarad a WHO 85 százalékos ajánlásától.

A megbetegedések csökkenése miatt, lakossági felvetésre felmerült a BCG vakcináció további fenntartásának dilemmája,  a felelős döntéshez azonban a megyei és a magasabb megbetegedési számokat jelentő megyéken belül a járási, települési epidemiológiai adatokat alaposabban meg kell vizsgálni - hívja fel a figyelmet az OEK. Eddig még minden évben voltak ugyanis olyan területek, gócpontok, ahol nagyobb arányú volt a megfertőződés, és gyerekeket is kitettek tényleges fertőzésnek.