Az uniós csúcs előtt két dolog volt Magyarország számára nagyon fontos Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszter szerint:

„először is, hogy biztosítsuk, hogy a mi pénzünk az Európai Unióból nem lesz Ukrajnába küldve”.

A flamand közszolgálati csatorna riportere – aki nem látott korábban ilyen javaslatot – itt visszakérdezett: „de ezt senki sem javasolta, ugye?”

„Ha tagállamként nem kapod meg a neked járó forrásokat, akkor felmerül a gyanú, hogyha egy külső partnert kellene anyagilag támogatni, akkor az a pénz, amit neked kellene megkapnod, de nem kapod meg, esetleg a harmadik partnerhez kerül”

– érvelt a magyar külügyminiszter, aki rögvest mindenkit megnyugtatott, hogy „garanciát kaptunk arra, hogy ez nem fog megtörténni”.

Mármint az, ami korábban egyébként – hivatalosan – fel sem merült, még a nemzeti konzultációban is csak sejtelmesen tett róla említést a kormány. A konzultációs íven az szerepelt, hogy „Magyarországtól további hozzájárulást” kérnek Ukrajna támogatására, úgy, hogy „hazánk hosszú ideje nem kapja meg a neki szerződés szerint járó uniós pénzeket”. Tehát még a konzultációs íven sem az szerepelt, hogy a Magyarországnak járó pénzeket kaphatnák meg az ukránok.

Az uniós csúcs után egyébként a kormányzati weboldal „Magyarország pénzét nem adhatják az ukránoknak” címmel számolt be a fejleményekről:

„Kiharcoltuk! A magyarok pénzét nem adhatják az ukránoknak! A háborúban nem veszünk részt, fegyvert nem küldünk, továbbra is a béke pártján állunk!”

– idézi a Kormany.hu Orbán Viktor miniszterelnököt.

A másik „dolog”, ami fontos volt egyébként Magyarország számára az uniós csúcson Szijjártó Péter szerint, az az évi felülvizsgálat: az EU minden évben megvizsgálja majd, hogy az uniós forrásokat „hogyan költi el az ukrán fél”.

Orbán nem harcol tovább, megkaphatja Ukrajna az EU-s támogatást

Megszületett a megállapodás a 27 tagállam között Ukrajna 50 milliárd eurós támogatásáról.