Egy új kutatás szerint nincs biztonságos mennyiség a feldolgozott húsokból. Egy új tanulmány szerint már egyetlen közepes méretű hot dog elfogyasztása összefüggésbe hozható a vastagbélrák és a 2-es típusú cukorbetegség fokozott kockázatával – írta a CNN.  A táplálkozási szakértők egy új tanulmányban a cukrozott italok és a transzzsírsavak fogyasztásából eredő fokozott kockázatokat is megfigyelték.

A Nature Medicine folyóiratban megjelent tanulmány szerint a kutatók több mint 60 korábbi mérés adatait elemezték, és azokból kiderült, hogy

azoknál az embereknél, akik napi mindössze egy hot dogot ettek a feldolgozott húsok közül, 11 százalékkal nagyobb volt a 2-es típusú cukorbetegség, és 7 százalékkal a vastagbélrák kockázata, mint azoknál, akik egyáltalán nem ettek ilyet. 

Naponta mintegy 350 ml-es üdítőital elfogyasztása a 2-es típusú cukorbetegség kockázatának 8 százalékos, az ischaemiás szívbetegség kockázatának pedig 2 százalékos növekedését okozza.

A legjobb elkerülni vagy minimalizálni a feldolgozott húsok, a cukrozott italok és az iparilag előállított transzzsírsavak rendszeres fogyasztását – mondta Dr. Nita Forouhi, a Cambridge-i Egyetem táplálkozási epidemiológiai tanszékének vezetője, aki szerint a kockázat a fogyasztás növekedésével együtt nőtt, a feldolgozott húsfogyasztás esetében pedig az adatok azt mutatták, hogy nincs „biztonságos mennyiség”.

Fontos megjegyezni azt is, hogy az elemzésbe bevont tanulmányok megfigyelésre alapoztak, ami azt jelenti, hogy az adatok csak az étkezési szokások és a betegségek közötti összefüggést tudják kimutatni, nem pedig azt, hogy az elfogyasztott ételek okozták a betegséget.

Miért kapcsolódnak a húsok, italok és zsírok a betegségekhez?

Sok oka lehet annak, hogy az ilyen ételek miért hozhatók összefüggésbe az egészségügyi problémákkal.

  • A feldolgozott húsok – mint például a kolbász, a szalonna, a szalámi és a hamburgerek – fokozhatják a szervezetben meglévő gyulladást, ami nagy szerepet játszik számos krónikus betegségben. A feldolgozott húsokat gyakran nitrittel is kezelik, amely a gyomorban rákkeltő nitrozaminokká alakul.
  • A cukros italok problémája a nagy mennyiségű cukor fogyasztása. Ez nemcsak súlygyarapodást okozhat, hanem befolyásolja az anyagcsere-folyamatokat is, amelyek befolyásolják a szívbetegségek és a cukorbetegség kockázatát.
  • A transzzsírsavak csökkentik a jó koleszterin szintjét és növelik a rosszét, ez pedig növeli a plakkok felhalmozódásának kockázatát az artériákban és a szívbetegségekben.

Több egészségügyi állapot, köztük a rák kialakulása az ultrafeldolgozott élelmiszerekhez köthető.

Azok az emberek, akik nagyobb mennyiségben fogyasztanak feldolgozott húsokat, cukrozott italokat és transzzsírokat, gyakran nagyobb kockázatnak vannak kitéve a betegségekkel kapcslatban, ugyanis általában náluk még nagy szerepe van még a dohányzásnak, a testmozgás hiányának, és olyan társadalmi tényezőknek, mint például az iskolázottság hiánya, az alacsony jövedelem, de a krónikus stressz és az egészségügyi ellátáshoz való korlátozott hozzáférés is. Ezek egymással kölcsönhatásban vannak.

Bár az adatok nem állítják, hogy ezen ételek és italok fogyasztásának csökkentése alacsonyabb kockázatot jelent a betegségek kialakulására, de arra utalnak, hogy a csökkentés jó irány lehet. Az ésszerű megközelítés a változatos és kiegyensúlyozott étrend követése, amely kerüli a túlzásokat. 

A jó étrend arról szól, hogy jó tápanyagokat fogyasszunk. Az olyan általános étkezési szokások, amelyek magukban foglalják a gyümölcsök és zöldségek, a teljes kiőrlésű gabonák, a hüvelyesek, a diófélék és az erjesztett tejtermékek, például a joghurt nagyobb fogyasztását, jót tesznek az egészségnek és a hosszú életnek.

Belefullad és belepusztul Európa a szemétkajába

A magyarok még épphogy kékek, de a britek már bevörösödtek. A túlságosan feldolgozott élelmiszerek, vagyis az ultrafeldolgozott ételek a legfrissebb kutatások szerint kiemelten károsítják az egészséget. Itt írtunk egy korábbi tanulmányról >>>