Interjúban adott az Ukrajinszka Pravdának az az ukrán mesterlövész, aki megdöntötte a legtávolabbról végrehajtott mesterlövész-gyilkosság korábbi világrekordját. Az 58 éves Vjacseszlav Kovalszkij 3,8 kilométerről adta le a halálos lövést.

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) még november közepén jelentette be a világrekord megdöntését, akkor azonban még sokan kétkedve fogadták, hogy valóban megdőlt a korábbi, 3540 méteres rekord, mostanra azonban a legtöbben már elfogadták hiteles találatként a lövést. 

Vjacseszlav Kovalszkij
Vjacseszlav Kovalszkij
Kép: SZBU

Kovalszkij állítólag egy 16-17 kilogrammos Volodar Obriju típusú rombolópuskával érte el a rekordot, ami az SZBU saját fejlesztése. A mesterlövész a háború előtt üzletemberként dolgozott, csak hobbiként űzte a  sportlövészetet.

A rekord Dél-Ukrajnában, napsütéses és szeles időjárásban született, amikor Kovalszkij két társával két ellenséges állást kezdtek figyelni: egy 2 kilométerre és egy 3,8 kilométerre lévőt. Az egyik társa a közelebbit, Kovalszkij pedig a távolabbit vette célba.

Dél körül jelent meg 5-6 orosz katona az egyik megfigyelőállásnál. Kovalszkij kiszúrt közülük egy személyt, majd egy célzást elősegítő lövés leadása után végzett a parancsokat osztogató orosszal.

Kovalszkij szerint segítette a sikeres lövés leadásában, hogy az időjárás száraz volt, a nap pedig már lemenőben volt mögöttük, emellett a hőmérséklet és a páratartalom is alacsony volt.