A BBC egy éven át tartó nyomozása egy globális, szadista majomkínzó hálózatot leplezett le, amely Indonéziától az Egyesült Államokig terjed. A World Service több száz ügyfelet talált az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban, és még számos országban, akik indonéziaiaknak fizettek azért, hogy filmre vegyék ahogy megkínozzák, majd megölik a hosszúfarkú makákóbébiket.

A kínzókör a YouTube-on kezdte életét, majd a Telegram titkosított üzenetküldő alkalmazás privát csoportjaiba költözött. A rendőrség üldözi a vevőket, és sokukat már le is tartóztatták.

A BBC újságírói beépültek a Telegram egyik fő majomkínzó csoportjába, ahol több százan gyűltek össze, hogy szélsőséges kínzási ötleteket vitassanak meg, és Indonéziában, valamint más ázsiai országokban embereket bízzanak meg azok végrehajtásával.

A szadisták célja az volt, hogy az ügyfeleik igényeinek megfelelő, testreszabott filmeket készítsenek, amelyekben hosszúfarkú makákóbébiket bántalmaznak, kínoznak, és esetenként kegyetlenül ki is végzik a védtelen állatokat. 

Jelenleg világszerte legalább húsz ember ellen folyik nyomozás, köztük három, az Egyesült Királyságban élő nő ellen, akiket a rendőrség tavaly letartóztatott, majd a nyomozás során szabadon engedett, valamint egy, az Egyesült Államok Oregon államában élő férfi ellen.

Mike McCartney, az Egyesült Államok egyik legnagyobb videóterjesztője, akit „A kínzókirály” fedőnéven ismernek, beszámolt arról, hogy hogyan csatlakozott az első Telegram-majomkínzó csoporthoz.

A BBC két másik fő gyanúsítottat is azonosított, akik ellen most az amerikai belbiztonsági minisztérium (DHS) nyomoz: Stacey Storey-t, egy negyvenes éveiben járó alabamai nagymamát, akit a közösségben Szadistaként ismertek, és egy Mr Ape név mögött rejtőző férfit

Mr Ape a BBC-nek adott interjúban bevallotta, hogy legalább négy majom haláláért, és még több majom megkínzásáért volt felelős. Elmondása szerint rendkívül brutális videókat rendelt, akárcsak Stacey Storey. Az alabamai nagymama telefonját lefoglalták a belbiztonsági minisztérium ügynökei, akik közel 100 kínzási tartalmat találtak, valamint bizonyítékot arra, hogy ő fizetett a legszélsőségesebb videók elkészítéséért.

Mr Ape, Stacey Storey és Mike McCartney három az öt fő célpont közül a folyamatban lévő belbiztonsági nyomozásban. Akár hét év börtönbüntetésre is számíthatnak, ha a DHS által gyűjtött bizonyítékok alapján vádat emelnek ellenük.

Paul Wolpert különleges ügynök elmondta, hogy a bűnüldöző szervek részéről minden érintettet mélyen megdöbbentett a bűncselekmények jellege. 

Bárki, aki részt vett a majomkínzó videók megvásárlásában vagy terjesztésében, számíthat arra, hogy valamikor kopogtatnak az ajtón

– mondta Wolpert. Hozzátette, hogy nem fogják megúszni a dolgot.

A YouTube a BBC-nek adott nyilatkozatában közölte, hogy az állatkínzásnak nincs helye a platformon, és a vállalat keményen dolgozik a jogsértő tartalmak gyors eltávolításán.

Csak ebben az évben több százezer videót távolítottunk el és több ezer csatornát szüntettünk meg, mert megsértették az erőszakos és grafikus tartalmakra vonatkozó irányelveinket

– áll a közleményben.

A legbrutálisabb csoportoknak otthont adó Telegram azt állítja, hogy elkötelezett a felhasználók magánéletének és az emberi jogoknak, például a szólásszabadságnak a védelme mellett, hozzátéve, hogy moderátorai nem tudnak proaktívan járőrözni a privát csoportokban.