Eva Kaili egyik ügyvédje hétfő délután írt egy e-mailt a jogi bizottság képviselőinek, amelyben az áll, hogy az Európai Parlament volt alelnökét azzal fenyegetik, hogy újra börtönbe kerül, ha bármilyen – közvetlen vagy közvetett – megjegyzést tesz az ügyéről a médiának.

Az e-mailben Gonzalo Boye csatolta az ügyben illetékes nyomozási bíró jogi végzését, amelyet december 22-én küldött, miután Eva Kaili több médiumban, köztük a belga RTL televízióban is megjelent, hogy megvédje magát – írja a Politico.

„Kaili a Katargate-botrány egyik fő gyanúsítottja, és korrupció, pénzmosás és bűnszervezetben való részvétel előzetes vádjával néz szembe” – áll a bírónő levelében, hozzátéve, hogy a sajtóval való kapcsolattartás tilalma, ami a jelenlegi nyomozással kapcsolatos, folyamatban. Kedden a képviselők szavaznak egy olyan javaslatról, amely Kaili mentelmi jogának felfüggesztéséről szól egy másik ügyben, amely Roberta Metsola parlamenti elnök szerint a parlamenti költségvetéssel való állítólagos visszaéléssel kapcsolatos.

Az Európai Ügyészség Kailit azzal vádolja, hogy 120 ezer és 150 ezer euró közötti közpénzt költött el csalárd módon, és ha bűnösnek találják, 5 és 15 év közötti börtönbüntetést kaphat. Kaili az a kísérlete, hogy az Európai Unió Törvényszékénél elutasítsák az ügyet, a múlt hónapban kudarcot vallott.

A Katargate-vizsgálatot már korábban is megkérdőjelezték. Kaili és más gyanúsítottak belső bírósági vizsgálatot kényszerítettek ki azzal az érveléssel, hogy a belga hatóságok az ügy során hibákat követtek el.

Ügyvédeik stratégiájának fontos részét képezi annak bizonyítása, hogy Pier Antonio Panzeri, az állítólagos korrupciós hálózat vezetője hazudott a rendőrségnek, és ezzel megszegte a belga ügyészséggel kötött megállapodás feltételeit. A 2023 januárjában kötött alku értelmében Panzeri elismerte bűnösségét, és megfogadta, hogy rövidebb börtönbüntetésért cserébe elmondja az igazat a nyomozóknak.

Kaili az ügyvédein keresztül következetesen tagadta, hogy bármi rosszat tett volna abban a korrupciós bűnszervezetben, ahol a rendőrség szerint Panzeri és mások pénzt fogadtak el Katartól, Marokkótól és Mauritániától, cserébe azért, hogy az Európai Parlamentben az érdekeiket érvényesítsék.