A Magyar Hírlap idézi a Politico cikkét, amiben arról írtak, hogy ez azért is furcsa, mert a kérdéses papírt az Európai Parlament egyik dísztermében írták alá. A dokumentum összesen egyoldalas, és „tapasztalatok”, valamint „szakértelem” cseréjét tartalmazza az EP és Katar között.

A lap szerint a megállapodás nem erről, hanem drága dohai utazásokról és konferenciákról, ötcsillagos hotelszobákról és szórakozásról, amelyeket Katar fizetett. Emlékezetes, az öböl menti országban többször járt uniós delegáció Panzeri vezetésével és Eva Kaili részvételével. Ezeken a látogatásokon a politikusok Katart mint az emberi jogok példaképét emlegették.

Bűnszervezethez tartozás, pénzmosás és korrupció

Az Európai Parlament leváltott alelnökét, Eva Kailit, valamint három társát december 9-én tartóztatták le a belga hatóságok egy korrupciós ügyben indított nyomozás részeként. Közülük ketten, Eva Kaili és élettársa, az olasz Francesco Giorgi, valamint Pier Antonio Panzeri volt olasz szocialista EP-képviselő már börtönben ülnek.

A vád ellenük bűnszervezethez tartozás, pénzmosás és korrupció.

Pier Antonio Panzeri január végén vádalkut kötött a nyomozókkal. Korábban azt vallotta, hogy 120 ezer és 140 ezer euró közötti összeget adott Marc Tarabellának "a Katarral kapcsolatos ügyek intézésében nyújtott segítségéért".