Három nap kényszerű zárva tartás után pénteken újra kinyithatott az az osztrák szupermarket, amelyet azért zártak be kedden, mert az egyik dolgozó piros-fekete foltos, termetes pókot vélt látni banánpakolás közben – közölték a helyi hatóságok pénteken. Az eset Bécstől 70 kilométerre nyugatra, egy Krems an der Donau-i szupermarketben történt.

A leírás passzolt a világ egyik leghalálosabb pókfajtájaként számontartott brazil vándorpókra, amelyet gyakran hurcolnak be Európába, mert előszeretettel bújik meg banánszállítmányokban.

Az üzlettulajdonos elrendelte a bolt azonnali bezárását, a banánszállítmány megsemmisítését, valamint a friss ételek minőségének ellenőrzését, ám veszélyes póknak a nyomát sem találták. Az üzletet teljesen kitakarították és fertőtlenítették.

Órákig tartó erekciót idéz elő a csípése, ha nem halunk bele

A vándorpók mérge hússzor erősebb a Fekete özvegyénél, viszont ha nem hal bele az ember, órákig tartó merevedése lesz tőle. Amerikai kutatóknak most sikerült különválasztani a méreg alkotóelemeit, és beazonosítani a természetes potencianövelőként működő vegyületet.

A Georgiai Orvostudományi Egyetem kutatói a brazíliai vándorpók (Phoneutria nigriventer) mérgének vizsgálata közben legnagyobb meglepetésükre azt tapasztalták, hogy igaz a legenda: a pók marása – az igen erős fájdalom mellett – valóban több órán át tartó merevedést okoz.