Az Egyesült Államok csütörtökön felszólította Benjamin Netanjahut, hogy tegyen lépéseket egy háború utáni palesztin állam létrehozása érdekében, és enyhítsen a gázai katonai offenzíván. Ő azonban ezt visszautasította. Mindez nagy feszültséget váltott ki a Fehér Házban.

Annak ellenére, hogy Izrael egyik legfőbb szövetségese az amerikai kormány, nagy szakadék keletkezett az elképzelések között, melyet tükröz a két állam közötti feszült párbeszéd is. Ezt pedig maga John Kirby nemzetbiztonsági szóvivő is elismerte.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter úgy nyilatkozott korábban, hogy amíg nem alakul ki egy út a palesztin függetlenség irányába, addig Izraelnek sosem lesz valódi biztonságban – emlékeztetett az Euronews. A Fehér Ház arról is beszélt a hét elején, hogy ideje lenne, hogy Izrael véget vessen az offenzívának.

Netanjahu ugyanakkor többször is kijelentette: addig nem lesz vége az offenzívának, amíg Izrael el nem pusztítja a Hamászt és amíg nem mentik meg az összes túszt.

Ugyanakkor egyre több izraeli kritikus állítja, hogy ezeket a célokat nem lehet elérni, ám ezt is visszautasította a kormányfő.

Az Egyesült Államok álláspontja szerint a nemzetközileg elismert palesztin hatóság, amely az Izrael által megszállt Ciszjordánia félautonóm zónáit irányítja, „újjá kell éleszteni”. A hatóság ugyanakkor nem túl népszerű a palesztinok körében, mivel korrupt, kishitű és inkompetens kormánynak vélik.

Régi adósságát törlesztve Rijád elismerné Izrael államiságát – egy feltétellel

Rijád az amerikai kormánnyal együttműködve dolgozik az izraeli-palesztin konfliktus kétállami megoldásában rejlő regionális béke elérésén, ami rendkívül időszerű volna.