Fábián Gergely a Study Camp szombati zárórendezvényén az MTI-nek nyilatkozva arra hívta fel a figyelmet, hogy idén van Neumann János magyar születésű matematikus születésének 120. évfordulója, és ehhez is kapcsolódik az esemény, hiszen a diákok, akik a szegedi diákolimpia arany- és ezüstérmesei voltak, a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság meghívására érkeztek Budapestre.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy Neumann János személye, szellemisége nyilvánvalóan inspirálóan hatott, illetve hat minden résztvevőre. Kiemelte, hogy a minisztériumot büszkeséggel töltötte el, hogy idén augusztus-szeptemberben 350 résztvevővel Magyarország rendezhette meg az informatikai diákolimpiát Szegeden, azután, hogy az ezt megelőzőt Szingapúrban a koronavírus-világjárvány miatt csak online formában lehetett megtartani.

Megismerkedni a magyar kultúrával

A szombaton zárult verseny a szegedi diákolimpia utóeseménye, amelyre a 28 legjobb teljesítményt nyújtó diák kapott meghívást – ismertette az államtitkár. Fábián Gergely úgy fogalmazott, nagy jelentősége van annak is, hogy az ideérkező külföldi diákok megismerik, megismerhetik Magyarországot, a magyar kultúrát.

Kozsik Tamás, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Informatikai Karának (ELTE IK) dékánja köszöntőjében amellett, hogy az ELTE IK bemutatása kapcsán kiemelte a kar elkötelezettségét az informatikai tehetséggondozás, az informatikai kutató-fejlesztő szakemberek képzése mellett, a szakmai kulisszák mögé is bepillantást engedett.

Ismertetése szerint nagy kihívás volt számukra egyszerre szórakoztató és ugyanakkor a résztvevők tudásszintjéhez mérten új ismereteket átadó programsorozatot szervezni, olyat, amely főként a gyakorlati feladatmegoldásra, csapatmunkára, a versenyszellemre alapoz, és nem a hagyományos előadásokra, ez pedig nagyon nagy tetszést aratott a diákok körében. A szakmai program középpontjában az ELTE IK nagy kutatási irányait képviselő számítógépes látás, képfeldolgozás, környezetérzékelő szenzorok, autonóm rendszerek és mesterséges intelligencia álltak.