Társadalmi egyeztetés indul a kormánytisztviselői bértábla módosításáról, amelyet a közszolgálati szakszervezetek kezdeményeztek.

A tervezet szerint a közszféra béremelése - az orvosok, ápolók, pedagógusok, rendőrök, katonák után - a központi és a területi igazgatásban dolgozó kormánytisztviselőkkel is folytatódna.

A tervezetről még nincs kormánydöntés, a társadalmi és szakmai egyeztetést követően a kormány a jelenlegi háborús és szankciós helyzetben mérlegelni fogja az intézkedés hatásait - írja az MTI.

A kormánytisztviselői bértábla legutóbb 2019-ben változott, a megyei és járási kormányhivatali tisztviselőknél legutóbb 2020. évben majd ezt követően 2022-ben volt átlagosan 10 százalékos emelés.

A társadalmi egyeztetésre bocsátott bértábla nem a politikai és közigazgatási vezetők, hanem a náluk alacsonyabb szintű tisztviselőkre vonatkozik, a béremelés nem lenne automatikus, hanem lehetőség a munkáltatók részére.

A béremeléshez a kormány költségvetési forrást oly módon biztosítana, hogy elrendeli az álláshelyek 10 százalékának elvonását, és az ezáltal felszabaduló bértömeget nem vonja el, így az béremelésre lenne fordítható.

Százaktól vált meg a Magyar Honvédség is

Leépítésekkel kezdték el fiatalítani a magyar hadsereget is úgy, hogy elküldik a hadseregtől azt, aki elmúlt 45 éves, és legalább 25 évet töltött tényleges szolgálati viszonyban. Ez esetben a nyugdíjáig hátralévő időben szolgálati juttatást kap. Az érintettek száma 110 fő körül lehet. A honvédelmi miniszter arra hivatkozott a rendelkezés kihirdetésekor, hogy fiatal vezetőket igényel a legmodernebb haditechnika rendszerbe állítása.