Tavaly az előző évinél öt százalékkal több, rekordmennyiségű ipari robotot helyeztek üzembe szerte a világon a robotikai ágazat szakmai képviseleti szervezete. Az IFR (International Federation of Robotics) adatai szerint 2022-ben 553 ezer ipari robotot telepítettek és helyeztek üzembe termelő egységeknél, 5 százalékkal többet mint az előző évben.

Az egy év alatt telepített ipari robotok száma 2021-ben lépte át első alkalommal a félmilliót a járványévet követő gazdasági fellendülés közepette.

Az IFR az idén a lassuló gazdasági növekedési ütemmel együtt is 7 százalékos növekedés után több mint 590 ezer ipari robot üzembe helyezését vetíti előre, jövőre pedig az egy év alatt telepített ipari robotok száma már át is lépheti a 600 ezres határt.

A német gazdaság a legnagyobb arányban robotizált Európában.

Németországban viszont tavaly az újonnan telepített ipari robotok száma az IFR adatai szerint 1,1 százalékkal 25,6 ezerre csökkent. Az országban összesen 259,6 ezer ipari robot „teljesített szolgálatot” tavaly, 5 százalékkal több mint 2021-ben – számolt be róla az MTI.