Aláírásgyűjtésbe kezdett a Magyar Biokultúra Szövetség, hogy civil és szakmai szereplőktől szerezzen támogatást annak érdekében, hogy a bioélelmiszerek minél hamarabb megjelenhessenek a közétkeztetésben.
A petíció szövege rámutat, hogy ehhez minden tárgyi feltétel adott Magyarországon, a lépés csak döntés kérdése, és óriási hatással lenne mintegy 2 millió, közétkeztetésben résztvevő, jelentős részben gyerekek és idősek egészségére. Ha elég aláírás gyűlik össze, a szövetség benyújtja a petíciót a kormányzat megfelelő fórumaihoz, és kedvező fogadtatás esetén tagjai mindent megtesznek, hogy szakmailag és tevőlegesen is támogassák a folyamat gyakorlati megvalósítását.
A lappangó bizonytalanság nem felvállalható
A Magyar Biokultúra Szövetség szerint egyértelmű tapasztalat, hogy a rendszer átalakítása főleg akarat kérdése, érdemi többletköltséget nem igényel. Eltérő stratégiai megoldás kívánatos az intézményi és munkahelyi közétkeztetésben, különbség van a szabályozási rendszerben, a termékkörben, a beszállított mennyiségekben, a menüsorban és a tálalás módjában is.
A szövetség úgy fogalmaz, a közétkeztetési szabályozás átalakítására elérkezett az idő. A szakemberek meg tudják jelölni, hogy hol és milyen formában kellene a szabályozást módosítani, ahhoz, hogy szinte azonnal érdemben tudjon javulni a közétkeztetés minősége.
„A bioélelmiszer-kínálat és a közétkeztetés igénye (beleértve a választékot, volument, feldolgozottsági szinteket és logisztikát) még nincs szinkronban. Fejleszteni szükséges a bioélelmiszerek kínálatát, termelési volumenét, ki kell dolgozni az élelmiszer-biztonsági garanciákat, a kapcsolódó feldolgozó kapacitást, szállítási rendszereket és ezt követően a fokozatosság elvét figyelembe véve kerülhetnek ezek a termékek a közétkeztetésbe” – nyilatkozta az Economxnak Zoltai Anna, a Közétkeztetők és Élelmezésvezetők Országos Szövetségének (KÖZSZÖV) elnöke.
„A közétkeztetés ugyanis – éppen a fogyasztók egészsége és biztonsága érdekében – szigorúan szabályozott, számos előírásnak kell megfelelnie. Ellátórendszere előre tervezetten, pontosan, meghatározott minőségben, konyhakészen, az előírásoknak mindenben megfelelő, igazoltan biztonságos alapanyagok beszállításától nem tud eltekinteni”
– hangsúlyozta. Hozzátette: azt is látni kell, hogy a nagykereskedők, logisztikai kapcsolatok kihagyásával egy-egy központi közétkeztetési főzőkonyha nem képes a különböző termelőktől, különböző helyszínekről, különböző fajtájú, előkészítettségű élelmiszerek beszállítását feldolgozását koordinálni. Erre sem humán, sem infrastrukturális adottságai nincsenek, és a benne lappangó bizonytalanság sem felvállalható.
Zoltai Anna szerint tehát amellett, hogy a KÖZSZÖV és számos érdekelt fél szorgalmazza a bioélelmiszerek közétkeztetésben való, a jelenleginél nagyobb arányú felhasználását, elsősorban az ellátási rendszer kidolgozásában szükséges a szakmai szervezeteknek együttműködniük.
Túl drága a bio alapanyag, nem véletlenül megy külföldre
„A petíció megfogalmazói bennünket sem a petíció, sem egyeztetések miatt nem kerestek meg. Megismerve a fogalmazásukat, álláspontunk szerint az esetenként pontatlan. A lakosság, a fogyasztók hiteles tájékoztatását e témában is elengedhetetlennek tartjuk” – közölte a szövetség elnöke.

Hangsúlyozta továbbá, hogy a bioélelmiszerek magyar közétkeztetésbe való bekerülését természetesen a KÖZSZÖV támogatja, a hazai közétkeztetés nyitott az ökológiai termelésből származó élelmiszerek befogadására. Jelenleg ma a közétkeztetés 1-1,5 millió embert lát el, eltérő kapacitású, körülbelül 3 ezer főzőkonyháról, amelyeknek egy része a nyári termelési időszakban szünetelő gyermekétkeztető.
A Magyar Biokultúra Szövetség ismertetője szerint az ökológiai gazdálkodásba vont területek aránya dinamikusan bővül Magyarországon, az elmúlt 14 évben a háromszorosára nőtt, de
a hazánkban előállított biotermékek 90 százaléka főként alapanyag formájában el is hagyja az országot.
Ez egyfelől folyamatos kiszolgáltatottságot jelent a hazai ökológiai gazdálkodók számra a mindenkori exportpiacok felé, másfelől az ökológiai termékek fogyasztásából eredő társadalmi haszon sem itthon érvényesül.
Ezzel kapcsolatban Zoltai Anna elmondta, hogy a bioélelmiszerek ára jellemzően magasabb, mint a konvencionális társaiké. Ennek oka többek között a konvencionálisnál alacsonyabb termelékenység. Az sem véletlen, hogy a megtermelt bioélelmiszerek a fizetőképesebb kereslettel bíró Nyugat-európai országok irányába kerülnek értékesítésre.
Az MBSZ arra hívja fel a figyelmet, hogy Nyugat-európai országok sora bizonyítja, hogy az egészség- és környezettudatosság növelésével és a szabályozási rendszer átalakításával az ökotermékek a közétkeztetésben is felhasználhatók. A közétkeztetésben dolgozó szakemberek szerint probléma, hogy mindig csak támogatásról esik szó, azonban nincs meghatározva, hogy cserébe „mekkora összeget kell valóban a tányérra tenni”, azaz mekkora összegből gazdálkodhatnak ténylegesen az élelmezésvezetők/séfek.
Külföldi példákban bíznak
A külföldi tapasztalatok alapján a közétkeztetésben az ökotermékek felhasználása szinte minden európai országban jellemző, ehhez az egészségség- és környezettudatosság növelése mellett a szabályozási rendszert alakították át – közli a biokultúra szövetség. Sok esetben csak településszintű (például Gent, Koppenhága, Berlin), máshol nemzeti önálló megoldásokat (például Dánia, Olaszország) keresnek és találnak.
Ezen tapasztalatok alapján szintén elmondható, hogy
jelentős megtakarítás érhető el a közegészségügyben, lásd Dánia, ahol 300 euró/fő/év a megtakarított kiadás, valamint a közkonyhák fejlesztésére szánt minden 1 euró 35 eurós megtakarítást jelent az egészségügynek.
Készült egy interjúsorozat iskolák, fenntartók, közétkeztetők és beszállítók körében, ahol minden fél megerősítette, hogy az ökotermékekre szüksége van a közétkeztetésnek, de ezt meg kell előzze egy általános tudatformálás az élelmezésvezetők és a népesség körében.
Ezzel egyetért Zoltai Anna is, aki arról tájékoztatott, hogy több kutatás is zajlik, ahol a kutatóintézetek (Ökológiai Kutatóintézet, Agrárközgazdasági Kutatóintézet), egyetemek mellett, tanúsító szervezetek és maga a KÖZSZÖV is részt vesz. Folyik a párbeszéd, egyeztetés és egymás helyzetének megismerése.
Kövesse az Economx.hu-t!
Értesüljön időben a legfontosabb gazdasági és pénzügyi hírekről! Kövessen minket Facebookon, Instagramon vagy iratkozzon fel Google News és YouTube-csatornánkra!
Legolvasottabb

Robbanás történt az akkuüzemben: 60 ezer embert érhet el a mérgező gázokkal teli felhő, itt be kell csukni az ablakokat

Kész rémálom most az utazás, orbitális sorok kígyóznak az autópályákon

Szívszaggató szertartáson helyezték végső nyugalomra Diogo Jotát és öccsét

Táborozó gyerkekeket nyelt el a villámárvíz, minden perc számít

Mennyibe kerül most Horvátország? Itt az idei nyaralás teljes árlistája

Kinyílt a brüsszeli pénzcsap, milliárdokat kapott Magyarország

Most jöttek ki a friss adatok: Magyarországon döbbenetes a lakáspiaci drágulás, veri egész Európát

Be lehet ám jutni ingyen is ezekre a fizetős balatoni strandokra

Itt a nagy vízválasztó: több milliárd forinttal mehet haza, aki hónapok után végre jól tippel
