A legelőkön tartott állatállomány csökkenése több régióban is leleményessé teszi gazdákat. Állatok nélkül, közvetlenül a fűből is lehet húst vagy sajtot előállítani? Egy német gazdálkodó ezzel kísérletezve fehérjeport szeretne előállítani hüvelyesekből és fűfélékből.
Szerző(k): Horváth TiborFelgyorsultak az elmúlt években azok az innovatív élelmiszeripari fejlesztések, amelyek a hagyományos hús kiváltására alkalmas, széles körben elfogadottá tehető alternatív fehérjeforrásokkal akarnak betörni az élelmiszerek piacára. A klímaváltozás miatt felerősödő aggodalmak és az élelmiszerreformra vonatkozó tervek ugyanakkor kevésnek bizonyulnak, ha arról kell dönteni, lemondunk a húsról. Éppen ezért a rovarok is legfeljebb részben, közvetve lehetnek a jövő fehérjeforrásai.
Szerző(k): Nagy KristófHiába nyilvánította emberi fogyasztásra alkalmasnak az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala a laboratóriumban előállított húst, a Bill Gates támogatásával feltörekvő élelmiszeripari innováció egyhamar nem küldi nyugdíjba a szarvasmarhatartókat.
Szerző(k): Nagy KristófAz elmúlt években dollármilliárdokat öltek a befektetők a növényi alapanyagokból készült, de a hagyományos hús küllemét és ízét utánozni hivatott termékek feltörekvő piacába. Hiába a klímabarát szempontok, a bizakodásra okot adó évek után úgy tűnik, a fogyasztók végleg eldöntötték, maradnak az olcsóbb és finomabb hagyományos húsféléknél.
Szerző(k): Nagy KristófCsaknem az egész magyar társadalom szeretne környezetbarátabb módon élni a következő egy évben, a húsevés csökkentésére viszont messze nincs akkora nyitottság – derül ki egy friss kutatásból.
Szerző(k): Hegedűs SzabolcsAz ausztrál kormány még tavaly októberben jelentette be, hogy szigorúbb szabályokat vezetnek be azokkal az utazókkal szemben, akik nem jelentik be érkezéskor a növény- és állategészségügyi kockázatot jelentő árukat.
Szerző(k): EconomxFordulatot jelez az élelmiszerek hónapok óta tartó, brutális drágulásában, hogy bizonyos termékeknél már lassult az áremelkedés üteme decemberben. Ez még nem a vége: hónapok múlva állhat meg a drágulás, árcsökkenésre pedig nincs remény.
Szerző(k): Nagy KristófA legfontosabb alapanyagok igencsak megdrágultak, az élősertés ára egy év alatt 70-80 százalékkal emelkedett.
Szerző(k): Sánta AndrásÁder János Kék bolygó című podcast műsorában Széll Tamás Michelin-csillagos séffel beszélgetett, többek között arról, hogy 2022 jelentős energia- és élelmiszerár-emelést hozott, ami a háztartásokat és a sztárséf üzletét is érinti.
Szerző(k): Economx, Hercsel Adél