A programhoz a rendelkezésre álló teljes forrás összege 1,61 milliárd forint volt. A Hatóság a folyamat teljes folyamatát megvizsgálta a pályázat kiírásától a megvalósításig.

A folyamat minden fő állomása során súlyos szabálytalanságokat találtak, melyek sértik az európai uniós támogatások felhasználására vonatkozó előírásokat, ezekre való tekintettel pedig a Hatóság feljelentést tesz – írják közleményükben.

A feljelentést ismeretlen tettes ellen, költségvetési csalás bűntette, valamint versenyt korlátozó megállapodás közbeszerzési és koncessziós eljárásban való bűntett, illetve hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt.

Ezeken felül a Hatóság versenyfelügyeleti eljárás megindítását is kezdeményezi a Gazdasági Versenyhivatalnál, továbbá az irányító hatóságot is felszólítja szabálytalansági eljárások lefolytatására.

Szabálytalanságok egymás hátán

Az Integritás Hatóság röviden azt állapította meg, hogy a kezdeményezettek nagy csoportja között összejátszás gyanúja áll fenn: a pályázók nagy része Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyére korlátozódva, azonos tartalmú támogatási kérelmeket nyújtott be, úgy, hogy a projekt leírása azok műszaki tartalmával, valamint a tervezővel és a kivitelezővel együtt, megegyezett, és az összköltségvetés gyakorlatilag ugyanaz volt, hasonlóan jelentős mértékben túlárazva a projektet.

A Hatóság megjegyzi, hogy már a pályázat kiírása is szabálytalan volt, és hiányoztak az ellenőrzési kontrollok és mechanizmusok a folyamat során. A kiírást a folyamat során „a kezdeti helyes iránytól eltérve” végül úgy publikálták, hogy az csak a pályázók egy szűk körének volt kedvező.

Arra is fény derült, hogy az iránytó hatóság nem alakított ki olyan értékelési keretrendszert, amely objektívan elbírálható lett volna, mivel gyakorlatilag semmilyen tényszerűen elbírálható mérőszám nem állt rendelkezésre, amelyek alapján a pályázatok szükségessége vagy létjogosultsága összehasonlítható lett volna.

Ezen felül az egyenlő bánásmód elve is sérülhetett a folyamat során, mivel a pályázókat egyenlőtlen feltételek teljesítése elé állították, például a hiánypótlási lehetőségeket vagy azok hiányát illetően.

Az Integritás Hatóság azt is megállapította, hogy a támogatás nyertesei a kivitelező kiválasztására irányuló közbeszerzések során feltehetőleg korlátozták a versenyt.

Bíró Ferenc, az Integritás Hatóság elnöke azt mondta, „még egy ilyen kiírás mellett is lehet jót, jól tenni.” Példaként hozta erre a gyöngyösi önkormányzat projektjét, amely a kiírás alapelgondolásának megfelelően valósult meg. Hozzátette, hogy a visszavont pályázatok között is találni olyat, amelyeket kifejezetten sajnálni lehet, hogy nem valósulhattak meg, mint például a Zalaerdő Erdészeti Zrt. vagy az Ugodi Erdőbirtokossági Társulat pályázata.

Reklámot csinált a politika: vonzotta a turistákat a lombkorona-sétány

Balatonbogláron a Gömbkilátóra és az új lombkoronaösvényre 200 ezernél is többen kapaszkodtak fel a Várdombra.