Az áfacsökkentésnek köszönhetően a régi árhoz képest 17 százalékkal lesznek olcsóbbak a törvényben meghatározott sertéshúsféleségek jövő év elejétől (a számítást az áfát is tartalmazó fogyasztói árra vetítve kell elvégezni) - kalkulál az OKSZ.

Mi lehet tehát olcsóbb?

A jogszabály pontosan meghatározza, mely húsfélékre terjed ki a áfacsökkentés, így a házi sertéshús - frissen, hűtve, vagy fagyasztva - adója lesz kisebb. Ide tartozik egyebek mellett a comb, a lapocka, a tarja, a karaj, az oldalas, a dagadó.

Az úgynevezett vágási melléktermékre és belsőségre már nem terjed ki az 5 százalékos áfakulcs, így a sertésmájra, sertészsiradékra, zsírszalonnára sem. A feldolgozott húsféleségek áfakulcsa sem változik, így a kolbászé, a szalámié, virslié, vagy a sonkáé továbbra is 27 százalékos marad.

Mennyi is lesz az új ár?

A KSH kimutatása szerint a rövidkaraj kilójának átlagára novemberben 1390 forint volt, míg a sertéscomb legutóbbi megfigyelt átlagára 1310 forint volt. Év közben lényeges változás nem volt a sertéshúsfélék áraiban, így ezek az árak fognak csökkenni 17 százalékkal jövőre.

Az élelmiszerpiacon éles verseny folyik az áruházak között, így a kereskedők abban érdekeltek, hogy az áfakulcs csökkentésének előnyét átadják a vásárlóknak, ami összesen 25 milliárd forint körüli összeget jelenthet.

A feldolgozók nem léptek

Az 5 százalékos áfakulcs mellett nem éri meg feketézni, amelynek egyik következménye, hogy nagyobb tömegben jelenik majd meg a piacon olyan sertéshús, mely értékesítése során a korábban ügyeskedő termelők, feldolgozók már számlát, a boltosok pedig nyugtát adnak. A nagyobb letisztult kínálat is lefelé húzza az árakat, hiszen a feketézés eddig 30-40 százalékra volt becsülhető ezen a piacon.

Természetesen a kereskedők számára döntő kérdés, hogy a termelők és az élelmiszer-feldolgozók emelik-e az átadási árakat. Eddig nem volt jele annak, hogy a termelői oldalról olyan mértékű átadási áremelést terveznének, mely mérsékelné a fogyasztói ár elvárható csökkentését januártól - tapasztalja az OKSZ.