Úgy tűnik, a szabályozó hatóságok átestek a ló túlsó oldalára a vagyonosodási vizsgálatokkal kapcsolatban - derül ki a Népszabadság cikkéből. A Gyurcsány-kormány idején bevezetett vizsgálati módszerrel a félmilliós használtautó-vásárlások forrását is firtathatta az adóhatóság, míg az új helyzetben hátra dőlhetnek azok, akik jól "le tudják papírozni" gazdagodásukat, ugyanis, ha nem folyik ellenük rendőrségi eljárás, nem kell vagyonosodási vizsgálattól tartaniuk.

Az elmúlt évek alatt visszaszorultak a vizsgálatok, bár sok "jó szomszéd" hívta fel az adóhatóság figyelmét haragosa gyarapodására és az adóbevallások is adtak vizsgálati ötleteket a NAV szakértőinek. A vagyonosodási vizsgálat során az adózó szemmel látható javai, életvitele alapján vetettek ki pluszközterhet. Ez azonban nem járt büntetőjogi következményekkel, mert nem volt bizonyítható, hogy az érintettek megsértettek valamilyen adózási szabályt.

A NAV kezének megkötésével a politikusok is jobban járnak. Nem lesz módjuk arra, hogy egymás vagyonbevallásait vitatva vagyonosodási vizsgálatot kezdeményezzenek egymás ellen. Csak arra kell figyelniük, nehogy rendőrségi eljárás induljon ellenük. Márpedig a nyomozó hatóságnak nyilván nem lesz ideje és ereje a kis lopásokkal foglalkozni. Az ilyen trükköket minden bizonnyal elrejtheti "tiszta" adóbevallásuk.