Reggelre 300 forint alá került az euró árfolyam, azonban 299 forint alá nem került a jegyzés, és kora délelőttől már ismét gyengülésbe fogott a magyar deviza szerdán.

A kereskedést befolyásoló fő hír az volt, hogy hatalmas kereslettel indult az ECB első ízben megtartott hosszútávú refinanszírozási ügyletének aukciója (LTRO). Az európai bankok az előzetesen becsült 250-350 milliárd euró helyett 489,2 milliárd euró értékben igényeltek hároméves kölcsönt a jegybanktól. A hírek között helyet kapott az Orbán-Barroso levélváltás is.

Az euró dollárjegyzése 1,32-ig emelkedett, majd lefelé indult az árfolyam - miközben a magyar deviza folyamatosan veszített erejéből, és az euró délutánig 302,60 forintig drágult. Később a forint korrigált, és fél öt után az eurót 302 forinton adták, a dollár jegyzése 231,30 forinton állt, míg a svájci frank egységéért 247,60 forintot kértek.

A forint meglehetősen együgyűen viselkedett, az árfolyamot nagyrészt a pozíciózárások határozták meg, és holnaptól várhatóan még csendesebb idők jönnek a devizapiacon - fogalmazott Kolba Miklós, az ING Bank devizaüzletágának vezetője. A két ünnep között nagyobb mozgásokat eredményezhet, ha zajos hírek jelennek meg, azonban a forgalom szerény lesz; vélhetően a régi kerékvágásba januárban zökken vissza a devizapiac - mondta.

A legrövidebb lejárat kivételével 4-11 bázisponttal mérséklődtek a referenciahozamok az állampapírok másodpiacán.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!