A Telekom éveken át, sőt, bő két évtizedig a Budapesti Értéktőzsde legkevésbé izgalmas papírja volt. Az ezredfordulós internetes és távközlési mánia után, amikor az árfolyam 2650 forintig emelkedett, visszatért az 1997-es tőzsdei kibocsátás 700 forintos ára alá, és a közelmúltig ott is maradt.

Rég nem látott árfolyamemelkedés

Tavaly azonban óriási változás történt: az árfolyam meredek emelkedésbe kezdett, és az egy évvel ezelőtti 400 forintról 900 forint fölé emelkedett. Ilyen áremelkedéshez nyilvánvalóan jelentős változásnak kellett történnie a cég esetében, és ez így is volt.

Sok év bizonytalanság után a társaságnak határozott osztalékpolitikája van, eredménye bő 70 százalékát visszajuttatja a részvényeseknek, ami indokolta a részvény szárnyalását. A kérdés, hogy a cég eredménye tud-e még érdemben növekedni.

Kép: Economx

A társaság rövidesen közzéteszi idei első negyedéves várakozását, és ez választ adhat a kérdésre. A Telekom közzétette az eredményre vonatkozó elemzői várakozásokat: ennek alapján a társaság árbevétele közel 220 milliárd forint lenne, az EBITDA (kamatfizetés, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredmény) 80 milliárd, a nettó eredmény pedig 28,5 milliárd forint.

Növekedési tervek

A tavalyi negyedik negyedévben az adózott eredmény 24,3 milliárd forint volt 229 milliárdos árbevétel mellett, így negyedéves szinten érdemi eredménynövekedést láthatnánk.

A tavalyi egész éves eredmény 93,6 milliárd forint volt, ennek időarányos részéhez képest még nagyobb, 20 százalék körüli lenne a növekedés. A társaság célkitűzése a tavalyi egész éves eredmény közlésekor 130 milliárd forint volt az idei várható nettó negyedévre, vagyis erős növekedésre számítanak.

Értékeltség

Ennek fényében lesz különösen érdekes a tényleges első negyedéves adat, mivel mutatni fogja, hogy reális-e a növekedési elképzelés. A társaság teljes értéke a jelenlegi, 944 forintos árfolyammal 912 milliárd forint: ha az elemzői várakozások átlagát számítjuk éves szinten, akkor 100 milliárd körüli eredmény adódik, így a részvény P/E értéke 9 körüli, ami reálisnak tekinthető egy olyan cégnél, amely nyeresége 70 százalékát visszajuttatja a részvényeseknek. 

Ha azonban érdemi növekedés mutatkozik az eredményben ezen túlmenően, és reális lehet a cég korábbi eredményvárakozása, akkor már csak 7-es P/E érték adódik, ami abban az esetben már alacsony is lehet, ha az általános kamatkörnyezet további csökkenést mutat, amire a mostani megtorpanás után újra lehet esély, különösen, ha az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed is megkezdi a kamatcsökkentési ciklust.

Bűvös szint

Ebben az esetben az árfolyam reálisan elérheti a négyszámjegyű tartományt, vagyis közel negyedszázad után ismét 1000 forint fölött lehet az ára, ehhez azonban valóban kell a várt növekedés, és ennek esélyeiről sokat megtudhatunk az érkező eredmény és a társaság értékelése alapján.