A pénteki kereskedés során az euró forintnak sikerült áttörni a 358,6-nál húzódó 200 napos mozgó átlagot, amivel megnyílt az út 369,5 irányába. A devizapár 359,5-ös értéken zárta a pénteki kerekesdést - közölte az Erste Befektetési Zrt. elemzésében. Hétfőn az euró/forint kurzus 360 fölött is járt, bár dél körül valamelyest erősödött a forint, 358,92 körül jegyezték az eurót. 

A dollár-forint kurzus is megszaladt hétfő délelőtt, 306,24 forintig gyengült, ahonnak dél körülre 304,90-ig visszaerősödött. 

A svájci frank jegyzése délelőtt 332,36 forintos szintig szalad, ahonnan dél körülre 330,91 forintig erősödött vissza.

Az euró-dollár a részvénypiacok csökkenésének ellenére érdemben nem mozdult el pénteken, 1,1812-ről 1,1806-ra csökkent a devizapár árfolyama.

Az arany az infláció nyertese

Az arany áremelkedése folytatódott. Az unicánkénti árfolyam az 1800 dolláros szint felett stabilizálódott, miután a dollárkötvény-hozamok tovább süllyedtek a csökkenő inflációs félelmek következtében. A Biden-adminisztráció szerint az inflációs problémák csak ideiglenesek, és jelenleg az elégtelen kínálat a fő oka az árak emelkedésének. Az arany emelkedését főleg a delta vírus variáns terjedése segíti, miközben a növekvő inflációs nyomás fokozza a bizonytalanságot. Az utóbbi hatás pozitív is lehet, ha a kamatok emelkedése nem követi az infláció emelkedését.

A nyersolaj árfolyama hatalmas emelkedést követően esni kezdett, miután az OPEC országok és a velük szövetséges államok vasárnap megegyeztek, hogy 2022-ig növelik a kitermelést, megoldva az eddigi nézeteltéréseket és csökkentve az olajjal kapcsolatos bizonytalanságokat. A kartell augusztustól minden hónapban napi 400 ezer hordóval növeli kőolaj kitermelését. Az OPEC jelenleg 5,8 millió hordó/nappal a kvóta alatt termel, a teljes olajkínálat napi 2 millió hordóval nőhet az év végéig.

Emellett sikerült megegyezni abban is, hogy 2022 májusától új kvótarendszer lép életbe. Az Egyesült Arab Emirátusok esetében 3,16 millió hordóról 3,5 millió hordóra nő a megállapított maximális termelés, így sikerült rávenni az arab országot, hogy támogassa a megegyezést. Több piaci szereplő aggódik, hogy a vírus új variánsának terjedése csökkentheti az igényt a kőolaj iránt, de a Nemzetközi Energia Ügynökség szerint a többletkitermelés szükséges lesz ahhoz, hogy kielégítsék a bővülő keresletet. A kartell havonta fogja elemezni az olajpiacot, és ennek tükrében fog következő döntéseket hozni. 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!