Az augusztusi eladási hullám a technikai mutatókban olyan rombolást végzett, hogy azok szerint az amerikai tőzsdéken egyértelműnek tűnően beköszöntött a medvepiac. A tőzsdei zsargonban a 20 százalékos áresést illik így hívni a vezető indexekben, ettől csak egy hajszálnyira maradt el az 1100 pont körüli mélypont az S&P 500-as indexben.

A medvepiac technikai jellemzőiről, s annak valószínűségéről, hogy új csúcsokra nem mennek már ebben a ciklusban az amerikai részvények korábban írtunk. A medvepiacoknak azonban nem csak az áresés a sajátossága, hanem a medvepiaci rallyk is, amelyek hevesek és bikapiacokra emlékeztető áremelkedést eredményeznek rövid időn belül.

Medvepiaci rallyk általában a nagyobb eladási hullámok után alakulhatnak ki, jó példa volt erre a 2007-2009-es medvepiac, de a 2000-2003-as is. Mindkét esetben nagyjából a piaci tető és az első eladási hullámot követően beállított mélypont közötti távolság több mint 50 százalékát, de kevesebb, mint kétharmadát dolgozta le az S&P 500-as index, s egészen a 200 napos mozgóátlagig jutott, valamint elérte a korábbi tetőépítés során kialakított trendfordító alakzat letörés szintjét.

Talán látványosan ezt a 2008-as májusi csúcsnál látni, ahol egy fej-vállak nyakvonaláig jutott a mutató. Érdekes különbség az elmúlt évtized medve és bikapiacai között, hogy ea hosszabb távú, 30 napos RSI-ben a medvepiaci rallyk során a 60-as értéket nem sikerült felfelé áttörnie az oszcillátornak, bikapiacokon a 37 körüli értékek jelentették az alsó határt. A lokális mélypontokon általában a hangulat szélsőségesen pesszimista,  csúcsukon viszont sokszor olyan optimizmus tölti el a befektetőket, mint amilyen a megelőző felfelé menetek során volt jellemző, a szereplők úgy gondolják, a legrosszabb már mögöttünk van.

Hogy most van-e esély egy hasonló produkcióra, amely az S&P 500-as indexet az 1250 pontos magasságokba repítette, nehéz megmondani, az ilyen hegymenetre általában az első pánik eladási hullámot követő másfél- inkább két hónap elteltével kerülhet sor. A hangulat elég pesszimistának tűnik ahhoz, hogy ilyen a következő néhány hétben kialakuljon.

A rövidebb távú képet tekintve az S&P 500-as indexről annyi mondható el, hogy sávozást végez az 1100-1120-as és az 1210-1230 pontos határok között. A sávozás az esetek többségében trendfolytató alakzat, jelen esetben a végső cél valószínűleg a sávtól lefelé található, a tőzsdén azonban általában nem egyenes vonalban történnek a dolgok, 1100 pont magasságában így a vevők agresszív megjelenésére, a sáv tetején, legkésőbb a 200 napos átlagnál az eladók élénkülésére lehet majd számítani. Ha a jelenlegi környezetben is kialakulna egy a 200 őszihez, vagy a 2008 tavaszihoz hasonló medvepiaci rally, akkor az jó kiszállási lehetőséget biztosíthat mindazoknak, akik a tető közelében beragadtak részvényeikbe, s jó shortolási lehetőséget azoknak, akik az akkor kialakuló euforikus hangulatba még pesszimisták maradtak.


A DAX index hosszabb távú grafikonján is látszik, hogy a német piactól sem idegen a masszív medvepiaci rally jelensége. A 200 napos mozgóátlag környékére való visszaszúrás, valamint a korábban letört fontos támaszszintek meglátogatása jellemző erre az indexre is a medvepiacokon. Ez utóbbi a mostani értékekkel számolva egy jelentős, még közel 20 százalékos emelkedést jelentene 6500 pont környékére, persze ehhez az kellene, hogy az 5000 pontos támaszzóna - akárcsak az S&P 500-as index 1100 pontja) tartósabb mélypontnak bizonyuljon. No meg persze ott ál az útban az 50 napos mozgóátlag is, mint technikai akadály. A DAX-ra is jellemző, hogy a 30 napos RSI medvepiacokon nem nagyon megy 60 pont fölé, bikapiacokon meg nem süllyed 37-38 alá.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!