A pénteki kereskedést 51 454 ponton fejezte be a BUX, vagyis a budapesti tőzsde mutatója 920 pontos veszteséget könyvelhetett el az egy héttel korábbihoz képest. 

Az MTI arról ír, hogy az 1,76 százalékos visszaeséshez csökkenő forgalom párosult, a tranzakciók értéke ugyanis 49 milliárd forintra mérséklődőtt a korábbi 55 milliárdról. 

Mi történt a héten?

Az Equilor szakértői heti összefoglalójukban azt írták, a BUX pénteken nem tudta megugrani az 52 ezer pontos ellenállást, így 0,95 százalékos mínuszban zárta a hetet. Az Evergrande csődjétől félve elromlott a nemzetközi befektetői hangulat a hét elején, a cég körüli bizonytalanság pénteken is kedvezőtlenül befolyásolta a nemzetközi hangulatot.

A héten történt események közül kiemelték, hogy kedden folytatódott a kamatemelés, de a korábbi 30 bázispontos emelésekkel szemben, csak 15 bázispontos szigorításról döntött a Magyar Nemzeti Bank (MNB). Az alapkamat így 1,65 százalékra emelkedett. Hozzátették, a jegybank közleményének utolsó bekezdésében szerepel, hogy a kamatemelési ciklus havi lépésekben, kisebb lépésközzel folytatódhat, ez az Equilor szerint azt jelentené, hogy év végére 2,1 százalékos lesz az alapkamat.

Pénteken éjjel a Moody's Investors Service felminősítette Magyarországot. A nemzetközi hitelminősítő Londonban bejelentette, hogy az eddigi "Baa3"-ról egy fokozattal "Baa2"-re javította a magyar osztályzatot. A döntés indoklásában a cég a felminősítés fő tényezői között kiemelte, hogy a növekedés erőteljesen visszalendült az idei év első felében, és ez is erősítette a magyar gazdaság ellenállóképességét. Mindezt a hatékony költségvetési és monetáris politika is segítette - hangsúlyozták. A Moody's ezzel egy időben a tavaly szeptember óta érvényben tartott pozitívról stabilra módosította a magyar szuverén besorolás kilátását. Szombaton Varga Mihály pénzügyminiszter a Facebook-oldalán közzétett videójában azt mondta: erős és világos visszajelzés a magyar gazdaságpolitikának, hogy felminősítette Magyarországot a Moody's Investors Service nemzetközi hitelminősítő. Hozzátette: "ennél jobb hír nem is érkezhetett volna a hétvégére".

Merre mentek az árfolyamok?

A héten 0,99 százalékkal nőtt a Mol, a papír 2460 forinton zárt pénteken, heti forgalma 10,62 milliárd forint volt.

A Magyar Telekom ára 0,59 százalékkal esett, pénteken 424,5 forinton fejezete be a kereskedést, heti forgalma 441,04 millió forintot tett ki.

A Richter árfolyama 2,06 százalékkal csökkent, a hét utolsó kereskedési napján 8575 forinton zárt, a forgalma a héten 7,18 milliárd forint volt.

Az OTP ára 3,37 százalékkal mérséklődött, a papír pénteken 17 500 forinton zárt, heti forgalma meghaladta a 26,55 milliárd forintot.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!