A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) februárban meghirdetett mobilkészülék-csere programjában hetente többszáz régi készüléket cserélnek korszerűbbre a MediaMarkt áruházaiban a vásárlók - közölte a cég.

A 3G-s készülékek mellett májustól már a 2G-s telefonokkal is pályázhatnak az állami támogatásra a lakosok.

Azt csak becsülni lehet, hogy Magyarországon mennyi elavult mobiltelefon van. Az viszont tény, hogy a KSH adatai szerint1 2021. harmadik negyedévében 100 lakosra 134,2 mobiltelefon-előfizetés jutott, ami több mint 13 millió működő eszközt jelent.

Egy tavaly tavaszi kutatás szerint a mobiltulajdonosok ötöde öt évnél hosszabb ideig használja készülékét, mielőtt rászánja magát a cserére, a váltást ennyi ideig halogatók nagyjából egyharmada 60 évnél idősebb, a negyede pedig a 30-39 év közötti korosztályhoz tartozik. Így akkor Magyarországon 2,6 millióra tehető a használatban lévő, 5 évnél idősebb mobiltelefonok száma.

Így áll a csereprogram

A program első, február 4-én induló és május 8-ig tartó szakaszában csak a 3G képes készülékeket lehet lecserélni.

A jelentés érdeklődés nyomán az ország minden pontján, mintegy 700 helyszínen vehető igénybe a támogatás február 14-től - adta hírül korábban az NMHH.

A kezdeményezés célja, hogy a jelenleg használt, régi készülékek tulajdonosai számára biztosítsák a gyors és kényelmes mobilkommunikáció adta lehetőségek elérését.

A hatóság elsősorban a rászorulóknak segítene a készülékváltásban, ezért a támogatás maximum 120 ezer forint értékű készülékekre használható fel. A támogatás igénybevételéhez a használt mobiltelefonokat le kell adni a kereskedőknél, akik gondoskodnak azok megsemmisítéséről.

 

Közeleg a második szakasz: május 9. és július 17. között pedig már a 2G-s eszközök tulajdonosai is pályázhatnak a 20 ezer forintos állami támogatásra (ezek a készülékek jellemzően hagyományos, nyomógombos telefonok), a keretösszeg kimerüléséig. A programra biztosított ötmilliárd forint keretösszeg 250 ezer elavult telefon cseréjéhez biztosít segítséget.

A program az indulás óta gördülékenyen megy, munkatársaink a pályázati folyamat teljeskörű intézése mellett abban is segítik vásárlóinkat, hogy az előírásoknak megfelelően töröljenek minden személyes adatot a leadott készülékről – mondta el Veress Zoltán, a MediaMarkt kategóriamenedzsere, aki szerint már eddig is sok 2G-s készüléket szerettek volna leadni.

A MediaMarkt beszámolója szerint a támogatásból vásárolt eszközök között a legnépszerűbbek az 50-60 ezer forint közöttiek, ebből is kiemelkedik a Samsung A12 32GB-os modellje.

Az állami segítséget olyan készülékek vásárlására lehet felhasználni, amelyek 3G-nél többet tudnak, és a bruttó eladási áruk nem haladja meg a 120 ezer forintot. Ha valaki a 20 ezer forintnál olcsóbb új telefonra cseréli a régit, akkor a készülék teljes vételárát kiegyenlítheti a támogatásból, de a különbözetet nem kapja meg. A program csak a telefonokra vonatkozik, tokra, egyéb kiegészítőre nem lehet felhasználni az összeget

A csatlakozó üzletek listája elérhető a megvalósításban közreműködő Nemzetközi Fejlesztési és Forráskoordinációs Ügynökség (NFFKÜ) NFFKÜ Mobilcsere Program oldalán, valamint térképes, kereshető formában is az NMHH tematikus tájékoztató portálján, a Netrefel.hu honlapon.