A University College London 529 résztvevővel megtartott kutatásában azt vizsgálták, képesek-e megkülönböztetni a valódi hangmintát a mesterséges intelligencia által generálttól. Az esetnek csak a 73 százalékában tudták a hamis hangmintát felismerni. Ez a szám azonban némileg javult, miután megtanították nekik, hogyan szűrjék ki őket.

A kutatás azért is kiemelkedő, mert nem csupán az angol nyelvet, hanem a mandarint beszélőkre is kiterjesztették és mindkét esetben ugyanakkora volt a pontosság.

Kimberly Mai, a kutatás főszerzője a The Guardian brit lapnak úgy nyilatkozott, a résztvevők nagyon nagy arányban képesek voltak felismerni a deepfake felvételeket, ha ugyanaz a hang beszélt, illetve ha a hangkörnyezet hasonlóságokat mutatott. Más esetben azonban kevésbé. Hozzátette, fontos, hogy fejlesszék az automatizált deepfake hangfelvételek felismerését, továbbá a szervezeteknek ki kell gondolniuk egy stratégiát arra vonatkozóan, hogy a deepfake veszélyét csökkentsék.

Újfajta veszélyforrás lehet

Brad Smith, a Microsoft elnöke szerint a deepfake jelenti a legnagyobb aggályt a mesterséges intelligenciával kapcsolatosan.

Dr Karl Jones, a liverpooli John Moores Egyetem mérnöki vezetője arra figyelmeztetett, hogy az Egyesült Királyság igazságszolgáltatásának nincs védelmi eszköze a deepfake-el szemben. Sam Gergory, a Witness ügyvezető igazgatója szerint az egyik legnagyobb problémát az jelenti, hogy az újságírók, tényellenőrök, választási biztosok és a civil társadalom tagjai nem férnek hozzá a deepfake felismerésének eszközeihez.

Micsoda arcátlan képmutatás, hát nem szégyellik magukat?

A más képében tetszelgésnek súlyos társadalmi kockázata lehet. Bővebben--->