A világ félvezető minőségű neonjának mintegy 45-54 százaléka, amely a chipek gyártásához használt lézerek számára kritikus fontosságú, két ukrán cégtől, az Ingas-tól és a Cryoin-tól származik - derül ki a Reuters számításaiból, amelyek a cégek és a Techcet piackutató cég adatain alapulnak. A Techcet becslése szerint a chipgyártáshoz felhasznált neon globális fogyasztása tavaly mintegy 540 tonnát tett ki.

A Reuters által megkeresett cégek képviselői szerint mindkét cég bezárt az orosz támadást követően.

A leállás újabb bajokat jelent a chipek világszintű termelésében. A chip már így is hiánycikk, miután a koronavírus-járvány miatt megnőtt a mobiltelefonok, laptopok és később az autók iránti kereslet, és egyes cégek a termelés visszafogására kényszerültek.

"Ha a készletek áprilisra kimerülnek, és a chipgyártók nem rendelkeznek a világ más régióiban lekötött megrendelésekkel, az valószínűleg további korlátozásokat jelent a szélesebb ellátási lánc számára, és azt, hogy sok kulcsfontosságú ügyfél számára nem tudják legyártani a végterméket" – mondta egy szakértő a hírszolgáltatónak.

Az invázió előtt az Ingas havonta 15 000-20 000 köbméter neont gyártott tajvani, koreai, kínai, amerikai és németországi ügyfelek számára, amelynek körülbelül 75 százaléka a chipiparnak ment, mondta Nikolay Avdzhy, a vállalat kereskedelmi igazgatója a Reutersnek küldött e-mailben.

A vállalat székhelye Mariupolban van, amelyet az orosz erők ostromolnak.

Az Odesszában található, havonta nagyjából 10-15 ezer köbméter neont előállító Cryoin február 24-én, a támadások kezdetekor leállította működését, hogy az alkalmazottak biztonságban legyenek - közölte Larisza Bondarenko üzletfejlesztési igazgató.

Bondarenko elmondta, hogy a vállalat márciusban 13 000 köbméter neonra szóló megrendelést nem tudna teljesíteni, ha az erőszakos cselekmények nem szűnnének meg. Azt mondta, hogy a vállalat legalább három hónapot át tudna vészelni az üzem zárva tartásával, de figyelmeztetett, hogy ha a berendezések megrongálódnak, az nagyobb terhet jelentene a vállalat pénzügyeire, és megnehezítené a működés gyors újraindítását.

Azt is elmondta, hogy nem biztos abban, hogy a vállalat hozzá tudna jutni a neon előállításához szükséges további nyersanyagokhoz.

A tajvani gazdasági minisztérium a Reutersnek adott nyilatkozatában azt mondta, hogy a tajvani cégek már előrehaladott előkészületeket tettek, és "biztonsági készletekkel" rendelkeznek neonból, így nem lát problémákat az ellátási láncban a közeljövőben.

Az orosz-ukrán háborúval kapcsolatos fejleményeket ezen a linken követheti.