Az EU bűnüldöző ügynöksége közölte, hogy megtámadták az információcsereként szolgálató rendszerüket, az Europol Szakértői Platformját (EPE). Bár portált a bűnözőknek sikerült feltörnie, az ügynökség közlése szerint nem szivárogtak ki érzékeny adatok.

Az eddigi információk szerint a csak hivatalos használatra szánt, minősített adatokat tartalmazó (FOUO) dokumentumokhoz fértek hozzá a bűnözők a felhasználók egy zárt csoportjából. Az Europol azt nyilatkozta, hogy a központi rendszereket nem érinti az incidens, így operatív adatok adatok is biztonságban vannak – írja a HWSW.

A támadást az IntelBroker nevű hackercsoport vállalata magára, azt állítva, hogy jelentős mennyiségű érzékeny adathoz sikerült hozzáférniük, többek között forráskódokhoz, titkosított dokumentumokhoz, valamint eljárásokkal és személyi információkkal kapcsolatos fájlokhoz.

A hackercsoport szerint az EPE-n belül hozzáférést szereztek az úgynevezett EC3 SPACE nevű zárt csoporthoz, melyet a világon nagyságrendileg 6000 kiberbűnözési szakértő használ.

Az IntelBroker azt állítja, hogy a rendszerből képernyőképeket, valamint egy 9128 rekordot tartalmazó adatbázis egy kisebb mintáját tették közzé.

A hackercsoport azt is tényként közli, miszerint a nemzetközi bizonyítékmegosztást segítő SIRIUS platformhoz is hozzáfértek, amelyből a dark weben értékesítettek adatcsomagokat, ezt szintén képernyőképekkel vélik igazolni.

Mindezek az állítások szöges ellentétben állnak az Europol korábban említett kommunikációjával.

Nem először éri hasonló támadás a bűnüldöző ügynökséget: márciusban derült ki, hogy múlt ősszel Catherine De Bolle, az Europol ügyvezető igazgatója és más magas rangú ügynökségi tisztviselők személyes adatai is kiszivárogtak.

Maga az IntelBroker tavaly decemberben lépett színre először. Akkor azt állították, hogy a számos kormányzati szerv, köztük az ICE, az USCIS, a Védelmi Minisztérium, valamint az amerikai hadsereg információit lopták el.

A lakosság felét keresték már fel csalók

Nem az idős kortól függ, hogy kiket lehet átverni a legkönnyebben.
Ha többre kíváncsi, itt olvashat tovább→