A hágai székhelyű testület egész Európára kiterjedő jelentése szerint jelenleg körülbelül 821 bűnszövetkezet fenyegeti az Európai Uniót. A tanulmány a hálózatokat rugalmasságuk, hatékonyságuk, kiterjedtségük, romboló hatásuk és irányítási jellemzőik szerint kategorizálta.

Az Europol szerint a legveszélyesebb bűnszövetkezetek 86 százaléka használ legális üzleti struktúrákat, többnyire az EU-ban.

A tanulmány arra is kitér, hogy a bűnbandák bűnügyi műveletei nemzetközi összetételűek, vagyis túlnyúlnak az országhatárokon. A hálózatok tagjai között 112 nemzetiség képviselteti magát, 68 százalékuk többnemzetiségű tagokból áll.

közbiztonságra legnagyobb kockázatot jelentő bűnszövetkezetek a műveleteik felett erős ellenőrzést és összpontosítást gyakorolnak a jelentés szerint, a legveszélyesebb hálózatok 82 százalékának vezetése vagy a fő tevékenységi országban, vagy a bandafőnökök származási országában található.

Az Europol figyelmeztet, hogy ezek a hálózatok jelentős károkat okoznak az EU belső biztonságára, jogállamiságára és gazdaságára nézve. Hozzátették, a legveszélyesebb bűnszövetkezetek fele főként kábítószerkereskedelemmel foglalkozik, a hálózatok több mint 70 százaléka él korrupcióval annak érdekében, hogy a bűnözést elősegítse, valamint hogy a bűnüldözési és igazságügyi eljárásokat akadályozza.

Hamis magyar okmányokat is készítettek Görögországban

Az Europol által támogatott művelet tizenegy letartóztatáshoz és négy nyomda felszámolásához vezetett.
Ha többre kíváncsi, itt olvashat tovább--->