A közös orosz-olasz vizsgálat - amelyet a Szputnyik V-t külföldön forgalmazó Orosz Közvetlen Befektetési Alap finanszírozott - a különböző oltóanyagokat kapott emberek vérszérumát hasonlította össze. A tanulmány - amely szakértői véleményezése és ellenőrzése még hátra van - kimutatta, hogy a Szputnyikkal beoltott emberek 74,2 százalékának, a Pfizer/BioNtech vakcinával beoltottak vérének 56,9 százalékában találtak omikron-specifikus semlegesítő antitesteket. 

Az előzetes vizsgálatot az olaszországi Spallanzani Intézet és a Szputnyik V vakcinát kifejlesztő moszkvai Gamaleya Intézet tudósai végezték - írja a Reuters.

A kutatók elmondták, hogy a vakcina második adagja után három-hat hónappal vett minták azt mutatták, hogy a két adag Szputnyik V. vakcinát kapóknál az antitestek szintje ellenállóbb volt az omikron ellen, mint a Pfizerrel beoltottaknál. A vizsgálatban 51, a Szputnyik V-vel beoltott személy és 17, a Pfizer vakcina két oltása után beadott személy vett részt. (Ezek olyan kis minták, hogy még érdemes fenntartásokkal kezelni az eredményeket.)

"Ma már nyilvánvaló a harmadik emlékeztető oltás szükségessége" - áll a január 19-én közzétett előzetes tanulmányban a kutatók állásfoglalása.

A Szputnyik V. kifejlesztőjének, a Gamaleja Intézetnek egy korábbi előzetes tanulmánya kimutatta, hogy a Szputnyik Light oltóanyag emlékeztető oltása erősebb antitestválaszt eredményezett az időközben dominánssá vált omikron ellen, mint a két adag Szputnyik V. oltóanyag önmagában.

Az orosz gyártó szerint ezért a Szputnyik Light egydózisos vakcina hatékony lehet az omikron ellen, ha más oltóanyagok után a heterológ oltási sorban adják be őket. 

Az omikron a Covid-19-es megbetegedések számát rekordmagasságba emelte Nyugat-Európan és az Egyesült Államok egyes részein. A variáns azonban csak most kezdte el érinteni Oroszországot, ahol a napi országos új fertőzések száma kedden 38 850-re ugrott az előző napi 33 899-ről. Oroszországban eddig hivatalosan több mint 1600 esetet regisztráltak, amelyet a variáns okozott.

Magyarországon Müller Cecília tisztifőorvos szerint már 10-ből 9 fertőzésről az omikron tehet az eddig domináns delta-változattal szemben.

A Szputnyik V. egyelőre nem kapta meg az Európai Gyógyszerügynökség engedélyét. Az EU-s szerv dokumentumokat hiányol a folyamathoz, amelyet az orosz gyártó késve ad csak le. De a folyamatban előrelépés történt: már vizsgálati részeredményeket is közölt az EMA.