Már érződik az egyre erősödő gazdasági válság hatása az európai labdarúgásban: a top bajnokságok elit klubjai a korábbi évekhez képest jóval kevesebb pénzt fordítottak új igazolásokra a nyáron. Két éve – a koronavírus-járvány első évében – 3,7 milliárd eurót, tavaly pedig több mint 3,8 milliárd eurót költöttek. Idén viszont csak épphogy átlépték a 3 milliárdot a játékosokra fordított összegek az öt legnagyobb bajnokságban – írja összesítésében a vg.hu.

A legtöbbet szokás szerint a pénteken a Crystal Palace – Arsenal 0-2 és a Fulham – Liverpool 2-2 meccsekkel elstartolt Premiere League-ben költötték. Az angol bajnokság 20 csapata ugyanis a Transfermarkt adatai szerint a szezon kezdetéig több mint 1,2 milliárd eurót fordított erősítésekre. A legtöbbet az Arsenal költötte 132 millió euróval, csak a Manchester Citytől érkező Gabriel Jesus és Olakszandr Zincsenko 87 millió euróba kerültek összesen. A City pedig a Dortmundtól vette meg a norvég Erling Haalandot 60 millió euróért.

A nyár legnagyobb összegét Liverpool adta ki az ígéretes uruguayi támadóért, Darwin Núnezért, akiért 75 millió eurót fizettek.  

A Chelsea alig költött a tulajdonosváltás miatt, miután Roman Abramovicsnak el kellett adnia csapatát a szankciók miatt.

Visszafogott spanyolok és németek

A spanyoloknál a Real Madrid is a zsebébe nyúlt: 80 millió euróért szerezték meg Aurélien Tchouamenit a Monacótól. A spanyol címvédő ezen kívül nem is költött új játékosokra, a Chelsea-ből érkező Antonio Rüdiger ingyen jött.  

A tavaly többek között anyagi okok miatt legnagyobb sztárját, Lionel Messit elengedő Barcelona úgy költött el 153 millió eurót új focistákra, hogy a hírek szerint több mint egymilliárd eurós adósságot görgetnek.

A La Liga többi klubja már sokkal szerényebben költött, összesen mindössze 396 millió euró szerepel az érkezőkre fordított soron, amelynek csaknem felét tehát a Barcelona állta – írja a portál.

A Bundesligában is alig költöttek: összesen 445 millió euróért vettek focistákat a német klubok. A Bayern München vásárolt a legdrágábban: 137 millió euróért erősítettek, többek között 67 millióért vették meg Matthijs de Ligt, 32 millióért pedig a Liverpoolból Sadio Manét.

A Borussia Dortmund visszaforgatta a Haaland-üzletből kapott pénzt: Sébastien Haller 31 millió euróért érkezett az Ajaxtól, Karim Adeyemi pedig 30 millióért a Salzburgtól.  

A Serie A is kiköltekezett

Az olasz Seire A-ban költötték a második legtöbbet: 589 millió eurót szórtak el a csapatok. Az AC Milan főleg ingyen erősített, de a középpályára érkező belga Charles De Ketelaere – aki a Clubb Brugge-től jött 32 millió euró fejében – segítségével készülnek a címvédésre.

A francia első osztályt leuraló Paris Saint-Germain költötte el a teljes liga által kiadott 358 millió euró csaknem harmadát. Összesen 106,5 millió euróért igazoltak új focistákat. A Portótól jött Vitinha, a Sportingtól érkezett Nuno Mendes, a Lille-től áthozott Renato Sanches és a Lipcsétől jött Nordi Mukiele.