A keddi amerikai bejelentés szerint ezekre a főként az autógyártásban, a háztartásigép-gyártásban és az építőiparban használatos alapanyagokra 265,79 százalékos antidömpingvámot és 256,44 százalék szubvencióellenes vámot szabnak ki. Az Egyesült Államok megállapította, hogy ezeket a terméket a termelési ár alatt, jelentős támogatásokkal dobták az amerikai piacra, tavaly 272,3 millió dollár értékben.

A kínai kereskedelmi minisztérium szerdai közleményében határozott elégedetlenségének adott hangot a lépés miatt, és bírálta az Egyesült Államokat "méltánytalan" módszereiért. A tárca közölte, hogy lépéseket tesz a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) keretein belül a vita rendezésére, egyúttal sürgette Washingtont, hogy "hibás döntését" tegye jóvá.

A kínai szaktárca szerint az Egyesült Államok 2015 óta rendszeresen arra törekszik, hogy acéliparának nehézségeit áthárítsa az iparág külföldi képviselőire, és ezzel megsérti a WTO alapelveit, megzavarja az acélkereskedelem normális menetét. Az acélipar globális nehézségekkel küzd, amit szubvenciókkal nem lehet megoldani.

A kínai pénzügyminisztérium ugyanakkor jelezte, a jövőben az acélipari exportőrök számíthatnak az exportot támogató adókedvezményekre, ezzel is enyhíteni próbálják azt a fájdalmas átmenetet, amelynek célja az ágazati túltermelés radikális visszafogása. A világ legnagyobb acéltermelő országában a következő öt évben az éves termelést 100-150 millió tonnával kívánják csökkenteni, ami több mint az Egyesült Államok egy éves termelése.

A pénzügyi tárca közölte továbbá, hogy külön alapokat hoznak létre arra, hogy a szénbányászatot is érintő radikális változtatások, leépítések következményeit a vállalatok, illetve a helyi önkormányzatok kezelni tudják.

Megfigyelők szerint a kínai acélexportra nem mér súlyos csapást az Egyesült Államokba irányuló export gyakorlati ellehetetlenítése, mivel ez az ország teljes kivitelének körülbelül 2 százalékát tette ki.