Pénteken kora estére kijavították azt a számítógépes hibát, amely miatt délután jelentős forgalmi korlátozásokat kellett elrendelni London légterében, ám a járatok feltorlódása miatt továbbra is nagyobb késésekre kell számítani. A meghibásodás a brit országos légi irányítási szolgálat (NATS) Swanwickban működő irányító központjának informatikai rendszerében következett be.

A Hampshire megyében lévő központ a felelős az angliai légi irányításért a légtér Manchestertől délre eső részén, így London öt nemzetközi repülőterének forgalmát is ez a létesítmény ellenőrzi.

Az európai légiforgalmi irányítást összehangoló szervezet, a Eurocontrol és a brit országos légi irányítási szolgálat (NATS) egyaránt azt közölte, hogy a hiba a NATS Swanwickban működő irányító központjában következett be, de a meghibásodás mivoltáról nem árultak el részleteket.

Az első közleményben még a londoni légtér teljes lezárásáról volt szó, de a NATS második tájékoztatásában már csak a forgalom korlátozása szerepelt.

A legnagyobb londoni repülőtéren, a Heathrow-n a leszállásokat korlátozták, a második legnagyobb légikikötőben, Gatwicken a felszállásokat állították le.