A Microsoft arra figyelmeztetett, hogy Kína idén a mesterséges intelligencia által generált tartalmakkal próbálja majd megzavarni a választásokat az Egyesült Államokban, Dél-Koreában és Indiában, miután a tajvani elnökválasztáson ezt már sikeresen letesztelték.

Az amerikai techóriás kiberfenyegetés-elemző csoportjának pénteken közzétett jelentése szerint a kínai állam által támogatott hackercsoportok elsősorban a nagyobb horderejű választásokat veszik célba, és ebben az észak-koreai „kollégáknak” is szerepet szánnak – olvasható a The Guardian cikkében. 

A Microsoft szerint

olyan mesterséges intelligenciával generált tartalmakat fognak létrehozni és terjeszteni a közösségi médiában, amelyek Kína nagyhatalmi érdekeit szolgálja majd végig a kampány során.

A vállalat azt is hozzátette, hogy bár az AI által létrehozott tartalmak hatása egyelőre mérsékletnek mondható, ám figyelmeztetett, hogy ez könnyen változhat.

„Kína egyre több erőforrást mozgat meg a mém-, videó- és hanganyaggyártás terén, és ez a jövőben is folytatódni fog, majd a későbbiekben kifejezetten hatékonynak bizonyulhat" – hangsúlyozta a Microsoft.

A jelentésben emlékeztetnek, hogy Kína már januárban, a tajvani elnökválasztáson is próbálkozott egy mesterséges intelligenciával generált dezinformációs kampánnyal. A vállalat szerint ez volt az első alkalom, hogy egy államilag támogatott szervezet mesterséges intelligenciával előállított tartalmat használt külföldi választások befolyásolására.

A Storm 1376 nevű, Peking által támogatott csoport, amely Spamouflage vagy Dragonbridge néven is ismert, rendkívül aktív volt a tajvani választások idején: a YouTube-on hamis hangfelvételt tett közzé, amelyben a novemberben visszalépett jelölt, Terry Gou egy másik jelölt mellett kampányolt. A Microsoft szerint a klipet igen nagy valószínűséggel mesterséges intelligenciával generálták.YouTube még azelőtt eltávolította a tartalmat, hogy az túl sok felhasználóhoz eljutott volna.

Kamu-bemondók, hamis vádak

A Peking által támogatott csoport egy sor mesterséges intelligencia által generált tartalmat tett közzé a végül győztes, szuverenitáspárti jelöltről, William Lai-ról. A többi között állami pénzek elsikkasztásával vádolták meg, teljesen alaptalanul. Előszeretettel használtak mesterséges intelligencia által generált televíziós hírolvasókat is – ezt a taktikát amúgy Irán is alkalmazta – a bemondó pedig hasonlóan légből kapott állításokat tett közzé Lai magánéletéről.

A Microsoft szerint a hírhíradók a CapCut eszközzel készültek, amelyet a kínai ByteDance vállalat, a TikTok tulajdonosa fejlesztett ki.

FBI: kínai hackerek készülnek támadásra kritikus amerikai célpontok ellen

Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) igazgatója azzal gyanúsított meg a kínai kormánnyal kapcsolatban álló internetes bűnözőket, hogy káoszt akarnak kiváltani az Egyesült Államok területén. >>>

A Microsoft szerint a kínai csoportok az Egyesült Államokra is kivetették a hálójukat, ott elsősorban a közösségi média fiókokat használják arra, hogy „megosztó kérdésekkel” hergeljék az amerikai szavazókat, és persze leszűrjék a válaszokból a tanulságot. Ezzel is kulcsfontosságú információkhoz jutva az elnökválasztáshoz közeledve – különös figyelmet fordítva olyan megosztó kérdésekre, mint a migránsáradat megfékezésére szánt dollármilliárdok, vagy az Ukrajnának, Izraelnek és Tajvannak szánt segélycsomag

A jelentést nem túl meglepő módon, pont azon héten tették közzé, amikor a Fehér Ház által kinevezett hivatalos vizsgálóbizottság szerint épp a Microsoft hibáinak sorozata tette lehetővé, hogy a kínai hackerek feltörjék különféle magas rangú amerikai tisztviselők e-mail fiókjait.

Joe Biden összezördült Hszi Csin-pinggel

Az idén először beszélt egymással az amerikai és kínai elnök. >>>

Az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság kormánya egyébként épp a múlt hónapban vádolta meg a Kína által támogatott hackereket, hogy évek óta tartó kiberkampányt folytatnak politikusok, újságírók és vállalkozások, valamint az Egyesült Királyság választási felügyelő szerve ellen.