Az amerikai Kongresszus Szenátusa szombat hajnalban jóváhagyta azt a törvénycsomagot, amely a folyó, szeptember 30-áig tartó pénzügyi év végéig meghosszabbítja a szövetségi minisztériumok jelentős részének munkáját,

elhárítva ezzel a leállás veszélyét.


A csaknem 1200 milliárd dolláros törvénycsomagot a Szenátus 74 tagja támogatta, 24-en ellenezték. Nem sokkal korábban a képviselőház 286:134 ellenében adott zöldfényt a tervezettnek.

Joe Biden amerikai elnök azt ígérte, hogy még szombaton aláírja a dokumentumot, ami így törvényerőre emelkedik, lehetővé téve a kormányzati munka teljes körű finanszírozását a pénzügyi év végéig, októberig.

A számos kompromisszummal elfogadott törvényjavaslat egyebek között forrást biztosít a fegyveres erőknél szolgálók béremelésére és megszünteti az ENSZ palesztin menekültekkel foglalkozó ügynökségének amerikai finanszírozását.

szenátusi jóváhagyásról mintegy két órával a végső határidő lejárta után született döntés, ami azt jelenti, hogy technikailag leállt a kormányzati intézmények egy részének finanszírozása. A Fehér Ház költségvetési hivatala ugyanakkor jelezte, hogy hivatalosan nem jelenti be a leállást, tekintettel arra, hogy küszöbön áll a szavazás és hogy az amerikai elnök még szombaton aláírja a törvényjavaslatot.