A világsajtó eddig szinte csak az orosz atomerőművek iráni építésének lehetőségeivel foglalkozott, nyilván ennek politikai vetületei miatt. Azonban ahogy a Nyugat megszüntette a szankciókat Teherán ellen, a kérdés gazdasági oldala iránti érdeklődés is feltámadt. Ma pedig már dél-koreai, kínai és spanyol nukleárisenergia-vállalatok versengenek az oroszokkal a Közel-Kelet egyik legnagyobb piacáért - írta a Rusia Beyond the Headlines.

A lehetőség óriási - az Iráni Atomenergia Szervezet szóvivője, Behruz Kamalvandi szóvivője közölte, hogy ha a nyugati vállalatok képesek biztosítani a szükséges fedezetet, az ország egyszerre 7-8 nukleáris erőművet építene. Irán és Spanyolország már elkészítette az előszerződést két atomerőmű építésére. Ali Akbar Salehi, a szervezet elnöke pedig úgy nyilatkozott, hogy Kínával is megállapodtak két erőmű építésében Irán déli partján.

Keményen ráhajtott az iráni lehetőségekre Dél-Korea, amely a saját maga által kifejlesztett reaktortípus, a SMART világpiacon való elterjesztésén dolgozik, de kész nagyobb és kisebb reaktorok, békés célú nukleáris berendezések és orvosi műszerek gyártására is Teheránnal együttműködve.

Moszkvai források szerint azonban Teherán egyelőre az oroszokat részesíti előnyben, állítása szerint meghálálva támogatásukat a nehéz időkben, amikor a nemzetközi közösség kiközösítette Iránt. A szakértők inkább hajlanak a racionális magyarázatra - Moszkva kínálja a legmodernebb és leghatékonyabb reaktorokat, s az orosz nukleáris technológia ismert a Közel-Keleten, sőt, a Roszatom építette az első iráni atomerőművet, amelynek továbbfejlesztésére már megvan a szerződése, vagyis komoly előnnyel indul a versenyben..