Vlagyimir Putyin, Oroszország államfője októberben lesz 70 éves, így nem lenne meglepő, ha lennének egészségügyi problémái. Ezzel kapcsolatban azonban csak - helyenként hátborzongató - pletykákat hallani, amelyeknek egy közös jellemzőjük van: semmit sem lehet bizonyítani – kezdi a Moscow Times összefoglalóját, amelyben megpróbált minden információt összegereblyézni, ami erről hozzáférhető. Putyin egészségi állapota az Ukrajna ellen indított orosz invázió óta, amire ő adott parancsot és kizárólag tőle függ meddig folytatódik, illetve hogyan végződik, a korábbinál is fontosan kérdés.

Az orosz államfő két évtizedes regnálása alatt feltűnően kevés információ látott napvilágot hogylétről. Az orosz propaganda több fotót hozott nyilvánosságra, amelyeken meztelen, kisportolt felsőtesttel látható. Ezek nyilván azt kívánják sugallni, hogy nála fittebb, macsóbb férfi nincs a világ vezetői között. Miután azonban rászabadította az orosz hadsereget Ukrajnára, a korábbinál is több találgatás jelenik meg arról, hogy mi lehet az igazság a félmeztelen felszín alatt.

A legrészletesebb elemzés ezzel kapcsolatban az orosz nyelvű Projekt internetes portálon jelent meg, amelynek szerzői a nyilvánosan elérhető információk alapján arra a következtetésre jutottak, hogy az orosz elnököt fekete-tengeri kikapcsolódásaira egy orvoscsoport követi. A doktorok egyike Jevgenyij Szelivanov, ismert pajzsmirigyrák-specialista. A riport okkultizmusra utaló részlete, hogy Putyin hosszú életét állítólag a szibériai szarvasok agancsát tápló vérből készült fürdőkkel is biztosítani akarják. Ezt a módszert állítólag Szergej Sojgu védelmi miniszter, az elnök szibériai halász-vadász túrinak résztvevője ajánlotta.

Szarvasvérfürdő után egyéb bizarr részletek

A Paris March nemrégiben arról cikkezett, hogy Putyin 2017-es párizsi, illetve 2019-es szaúd-arábiai utazásai idején egy csapat minden mellékhelyiségből összegyűjtötte az elnök anyagcseréjének maradványait, nehogy azok illetéktelenek birtokába kerüljenek, lehetővé téve, hogy a mintákból következtetéseket vonjanak le Oroszország első emberének egészségi állapotára vonatkozóan.

Még nagyobb szenzációnak szánta az amerikai Newsweek magazin júniusban megjelent cikkét, amely szerint Putyint áprilisban előrehaladott rákkal kezelték. Ezt állítólag amerikai hírszerzési forrásokból tudták meg, ám az USA Nemzetbiztonsági Tanácsa tagadta, hogy ilyen jelentést készült volna. Kirilo Bundarov dandártábornok, az ukrán hírszerzés feje május közepén a brit Sky Newsnak adott interjújában azt állította, hogy Putyin rákbetegségben szenved.

További kissé bizarr részlet a Projekt említett elemzésében az, amely szerint Szocsiban elkészítették a mását annak a dolgozószobának, amely az orosz államfő Moszkva külvárosában lévő rezidenciáján van. Így azt a látszatot tudják kelteni, hogy ott van, miközben valójában a Fekete-tenger partján tartózkodik, és esetleg éppen gyógykezelik.

Az igazolt betegség

Az egyetlen alkalom, amikor Vlagyimir Putyin igazoltan beteg volt, 2012 őszén történt. Számos találkozóját el kellett halasztani és eltűnt a nyilvánosságból, miután mozgása bizonytalanná vált. A hivatalos verzió szerint izomhúzódást szenvedett el, egy lap arról számolt be, hogy motoros sárkányrepülővel repülve bemutatott valamilyen „kunsztot”, ami nem egészen úgy sikerült, ahogy tervezte. A Projekt azonban azt állítja, hogy ekkor kezdődött komoly betegsége.

A koronavírus-járvány idején tapasztalt viselkedése tovább táplálta a pletykákat. Például állítólag beoltották a fertőzés ellen, ám szemben a világ más vezetőivel, akik a kamerák előtt tették ezt meg, róla nem jelent meg ilyen videó. Elszigeteltségét viszont irtózatos szigorúsággal tartották be: bárki, aki közel került hozzá csak többnapos karantén és tesztelés után kerülhetett egy légtérbe vele. Jól ismertek a fotók arról, hogy viccesen hosszú asztalnál fogadja külföldi vendégeit vagy beosztottjait, ennél csak az kerülhet közel hozzá, aki aláveti magát orvosi csapata tesztelésének.

A szakértő szemek ezeknek a találkozóknak egyikén-másikán felfedezni vélték, hogy az orosz államfő szorosan fogja az előtte lévő asztalt, vélhetően, hogy elkerülje keze remegését, és lába sokszor nyugtalanul mozog az asztal alatt. Végül gyanút keltett az is, hogy idén elmaradt szokásos éves nyilvános fóruma, amelyen a nép egyszerű gyermekei is kérdezhetik „spontán” országuk vezetőjét, továbbá hogy nyilvános szereplései általában felvételről kerülnek a tévéképernyőkre.

Heves tagadások

Dmitrij Peszkov, az elnök szóvivője vehemensen tagadja, hogy főnökének bármilyen súlyos egészségügyi problémája lenne. Szergej Lavrov külügyminiszter a francia TF1-nek május végén adott interjújában úgy fogalmazott, hogy aki ránéz az orosz államfőre az nem gondolhatja, hogy bármi gondja lenne az egészségével. Emellett Putyin „minden nap” megjelenik a nyilvánosságban. A fehérorosz elnök, aki azok közé tartozik, akik orosz kollégája közelébe kerüljenek ugyanezt mondta. Emellett a Putyin legutóbbi nyilvános találkozóiról készült felvételeken semmilyen fizikai probléma jelét nem mutatta.

Külön kérdés, hogy miért érdekes mindez? A tavalyi alkotmánymódosítás után Vlagyimir Putyint még kétszer meg lehet választani Oroszország elnökének, azaz 2024-ben és 2030-ban is, így 2036-ig 84 éves koráig simán hatalmon maradhat. Olyan politikus, aki utódnak látszana, átvehetné a helyét nincs a láthatáron. Eközben az orosz társadalom semmit sem tud vezetőjének fizikai és szellemi állapotáról, mi több, a világ sem semmit erről, miközben megteheti, hogy nukleáris konfliktust robbant ki, ami véget vetne az emberi civilizációnak – mondja Roman Bedanin, a Projekt főszerkesztője.